След като депутатите върнаха на първо четене смесеното гласуване –

...
След като депутатите върнаха на първо четене смесеното гласуване –
Коментари Харесай

След като върнаха гласуването с хартия: Депутатите готвят нови промени в изборния кодекс


След като депутатите върнаха на първо четене смесеното гласоподаване – с машини и хартия, в този момент готвят още промени на изборния кодекс сред първо и второ четене.

С дългогодишният си опит в правенето на избори в Стара загора Камен Табаков се чуди за какво депутатите желаят да върнат и бюлетината.

„ Всички знаем по какъв начин протича изборът с хартиената бюлетина. Колко по-трудно и какъв брой повече неточности се позволяват при отчитането на волята на гласоподавателите, в сравнение с, когато човек отиде, гласоподава с машина, пусне се разписката, има хартиена диря, пусне се в кутията и той си потегля. Всичко става доста по-бързо и по-лесно “, счита Камен Табаков от СИК-Стара Загора

Социалистите - вносители на плана, не мислят да се отхвърлят от хартията. Подкрепят ги и.

„ Друго е да си в секцията, друго е да застанеш пред машината и да те гледат голям брой вперени очи и да не знаеш по какъв начин да се оправиш “, споделя Мая Димитрова, зам.-председател на правната комисия.

ще предложат нови машини по американски модел - сканиращи устройства и машинно преброяване на бюлетините, което изключва да има недействителни.

„ Представете си фиша от тото - в случай че попълните пет вместо шест цифри, машината връща фиша. Абсолютно идентично е “, изяснява Хамид Хамид, народен представител от.

„ “ пък упорстват за преброителни центрове, където да се регистрират обществено хартиените бюлетини.

„ Става въпрос да се назначат, да се обучат преброителните комисии и да се обезпечи логистиката, споделя, народен представител от „ “

Идеята е тези центрове да проработят даже да има предварителни избори.

Депутатите имат още време до 18:00 ч. във вторник, когато могат да създадат своите оферти за промени в изборния кодекс.

Следващата седмица Изборния кодекс влиза в Народното събрание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР