След като четвъртото тримесечие на 2019 г. (а и цялата

...
След като четвъртото тримесечие на 2019 г. (а и цялата
Коментари Харесай

Краят на 2019 г. се оказва сред най-силните периоди за наемния пазар на офиси от кризата насам

След като четвъртото тримесечие на 2019 година (а и цялата година) се оказаха рекордни за броя на сделки на парцели в София, последните три месеца на миналата година се оказват и измежду най-силните за последните 10 години за наемния пазар на офиси в столицата, демонстрират данните на Cushman & Wakefield Forton.

В резултат на високата интензивност, за интервала са отдадени чартърен 67 111 кв. м. Сред основните покупко-продажби беше новият център за споделени услуги на Световната банка. Водещият световен снабдител на цялостни платежни решения Paysafe подписа контракт за близо 11 хиляди кв. м в Capital Fort, който включваше както възобновяване на периода, по този начин и разширение на наетите площи.

През цялата 2019 година са въведени в употреба офис здания с обща повърхност 177 860 кв. м. Нарастването на пазара е най-високото от 2010 година насам.

През миналата година бяха приключени основни бизнес комплекси в София - Garitage Park - Сгради A и B, Space Tower, Advance Business Center - Сграда 1, Sofia Office Center и Mobi Art Office Building.
 Полската GTC откри нов бизнес комплекс в
Собственикът на Mall of Sofia откри нов бизнес комплекс в " Младост "

Общата инвестиция е на стойност €60 милиона, а в нея се нанасят Concentrix и Modis

" Значителният размер нови планове е вследствие на нарасналата строителна и капиталова интензивност, след интервал на по-слабо предложение и засилено търсене на висок клас офиси. В момента запитванията са постоянни, само че е допустимо в средносрочен проект по-бавното асимилиране на новите площи да докара до леко повишаване на свободните офиси ", разяснява Станимира Пашова, управител " Офис площи " в Cushman & Wakefield Forton.

Площите в градеж, планувани за довеждане докрай до 2022 година, са 376 000 кв. м, като делът на незаетите офиси към края на 2019 доближава 10%. Според специалистите на Cushman & Wakefield Forton през последните месеци подписаните наемни контракти за площи в градеж понижават. Това може да се изясни с огромния размер парцели на пазара и по-конкретно - приключените нови здания през 2019. Предлагането дава необятен избор на наемателите и най-важното - време за взимане на решение.

" През последните години фирмите със характерни условия или търсещи по-значителна офис повърхност трябваше да изберат парцел още на стадий градеж, защото вариантите им бяха лимитирани. В момента обаче предлагането им разрешава да обмислят по-дълго опциите на пазара и да създадат своя избор на база подготвени здания и планове в градеж. Това безспорно усилва конкуренцията в бранша и води до повишение на качеството на продукта ", разяснява Станимира Пашова.
 Само ЕЦБ може да препъне сега пазара на парцели у нас
Само ЕЦБ може да препъне сега пазара на парцели у нас

В дълготраен проект обаче фундаменталното търсене на парцели ще се забавя поради демографската обстановка

" През последните месеци търсенето и профилът на наемателите последователно се променя. Ако до момента запитванията бяха главно от огромни компании за площи към 1500-5000 кв. м, то към този момент е налице интерес от повече на брой наематели, само че за по-малки офиси. Причина за това е както навлизането на нови компании с вероятност за разгръщане у нас, по този начин и сполучливото развиване на стартъпи и прекосяването им във фаза на напредък. Те търсят първи офис с по-малка повърхност, който може да задоволи всичките им условия и по тази причина избират здания клас А и Б ", споделя Станимира Пашова.

От Cushman & Wakefield Forton показват и друга наклонност: дефицитът на работна ръка в София кара фирмите да откриват офиси в други градове в страната. " Добрата вест е, че дефицитът на работна ръка в София се преодолява не с напускането на страната, а откриването на нови офиси в регионалните градове като Пловдив, Варна и Бургас. Заедно с разрастването на основани в София наематели към тези градове, не липсват и образци на компании, които откриха своите първи офиси отвън столицата. Сред тях е новият център за споделени услуги на KBC Group във Варна. Очакванията ни са тази движеща пазара наклонност да се резервира и през идващите години ", заключва Станимира Пашова.

Офертите за първокласните офис площи в столицата остават постоянни - 15 евро/кв. м за централната градска част и 12-14 евро/кв. м за висок клас офиси по огромните булеварди.
 75% срив на пазара на бизнес парцели в България
75% срив на пазара на бизнес парцели в България

Най-слабата година от 2013 регистрират от бранша
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР