След като БНТ опита да използва мерките срещу коронавируса за

...
След като БНТ опита да използва мерките срещу коронавируса за
Коментари Харесай

В БНТ: вместо култура - билки, диети и зодии

След като Българска национална телевизия опита да употребява ограниченията против ковид за оправдание на програмни и кадрови трансформации, пристигна ред на лятото. Колко комфортно е да свалиш неуместни излъчвания и водещи сякаш за ваканцията, а пък есента, когато не ги върнеш, надали някой ще сети да стачкува със остаряла дата. Както трябваше да стане с " Вяра и общество ". Подкрепата, която водещият Горан Благоев получава, надали ще го избави в бъдеще. Сменят се сезоните, сменя се и дневният ред на публичните недоволства, а на Кошлуков едно не може да му се отхвърли - каквото си науми, го прави.

Така се случи и със утринния блок за просвета, наименуван по-късно " Култура.БГ ". Още с идването си на " Сан Стефано " като програмен шеф Кошлуков бе решен да се разправи с предаването. И бе избрал тъкмо по какъв начин - като го извади от културата и го вкара в лайфстайла. Започнаха какви ли не намеси и опити с подбора на гостите, с времетраенето, с водещите… През април под претекста на ограниченията против ковид за малко да отпаднат и Александра Гюзелева, и Димитър Стоянович. В резултат на следващия скандал те останаха в ефир, само че предаването към този момент го няма. Зад благовидното, само че нищо неказващо название " Лято с Българска национална телевизия " то се сля със " Сто % будни " - утринното начин на живот предаване на Канал 1. Получи се някакъв ефирен кентавър, за който шопът с цялостно съображение ще каже " такова животно нема ". В микса от разножанрови водещи - общо петима, екранните физиономии мъчно могат да се запазят, а и фенът става разноглед. Културните тематики са свити и ситуирани сред изявленията и репортажи за билки, диети, зодии и така нататък, тъй че който желае да разбере нещо за новите театрални форми навън, да речем, ще би трябвало да се образова и за рисковете от закъснялата бременност.

Ни минимум не недооценявам начин на живот форматите, изключително когато са осъществени артистично и с схващане, както в " Сто % будни ". Те освен държат висок рейтинг, само че и действително оказват помощ на градския човек да се оправя във всекидневието си. Искам да кажа обаче, че не са съвместими с едно съществено предаване за просвета, в случай че задачата не е то да бъде претопено и да загуби смисъл. Лайфстайлната ориентировка, която по същността си е развлекателна, в това число и като метод на водене, " по съседство " олекотява културната проблематика, лишава ѝ дълбочината, аналитичността и дискусионността. Най-малкото тъй като лайфстайлът и културата допускат разнообразни равнища на зрителска подготвеност, а, както е известно, една публика е толкоз способена, колкото е способен най-некомпетентният ѝ член. Това значи предупреден завършек на всеки по-сложен диалог за просвета и последователно ориентиране към общ информационно-развлекателен режим.

Бихме могли да се надяваме, че след ваканцията " Култура.БГ " ще се върне в старите си граници, в случай че " каращисването " ѝ с лайфстайла не следваше първичния план на Кошлуков. И в случай че не беше епизод от цялостна тактика за ограничение на сериозната гласност. Тя напълно не се отнася единствено до Българска национална телевизия - няма да изброявам листата на изумените от нея публицисти в другите медии, а ще загатна единствено, че като част от същата тактика могат да се одобряват непрестанните офанзиви против Иво Прокопиев, които в последна сметка би трябвало да доведат да закриване на медиите му, известни точно с сериозната си устременост към властта.

Критичната гласност от ден на ден се отдръпва в обществените мрежи, където е място за котенца и коктейли, а котенцата и коктейлите са се запътили към медиите. И те са склонни да не помнят, че критикуването на властта е техен главен професионален дълг, който в общия случай не цели да я смъкна, а да увеличи демократичните ѝ качества. Това е годно освен за властта в политическата сфера, а на всички места. " Култура.БГ " и " Вяра и публично " станаха жертва на сериозното си говорене за културата и за църквата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР