След като близо 2 години вицепрезидентът Илияна Йотова не помилва

...
След като близо 2 години вицепрезидентът Илияна Йотова не помилва
Коментари Харесай

А Иванчева? Румен Радев помилва 22-ма затворници – вижте историите им

След като близо 2 години вицепрезидентът Илияна Йотова не помилва нито един нарушител, процесът се е отпушил в края на м. година Това видя „ Сега “ в регистъра на указите за опрощение.

Така от декември 2021 година до октомври т.г. са помилвани 9 души. Повечето от тях са получили висшата държавна благосклонност поради извънредно тежкото си здравословно положение. С тях помилваните от началото на първия мандат на Румен Радев стават 22-ма.

Темата за правото на президента да помилва нашумя в последните дни, откакто в президентството бяха подадени 4000 подписа с настояването наказаните за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат извадени от пандиза с опрощение.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, на която Радев е делегирал правото да помилва, изясни, че молбата ще бъде прегледана както всички останали. Основен принцип на този инструмент е, че той не може да бъде употребяват за преразглеждане на присъди.

Освен това всекидневно се последява дали са изчерпани правосъдните механизми, какъвто е условното предварително освобождение.

Помилваните

С декрет от предишния декември е опрощение 76-годишен мъж, наказан за причиняване на гибел по несъобразителност, упражнявайки правно регламентирана активност (в регистъра няма информация, само че това да вземем за пример може да е лекарска неточност, б.а.).

Той е наказан на 1 година условно с 3-годишен изпитателен период и 3 години отнемане от право да упражнява специалността си. Тъй като е в доста тежко здравословно положение, е опрощение с остатъка от наказването отнемане от право да упражнява активността. Това е единственият случай на опрощение за 2021 година

Първият за 2022 година е от март. Висшата държавна благосклонност е получил и 52-годишен мъж с главно обучение и без специалност, който е наказан на 2 година затвор за измами, осъществени при изискванията на рисков рецидив и в изключително огромни размери. Той е опрощение с остатъка от 10 месеца, които са му оставали да излежи.

Човекът е онкоболен, след няколко интервенции и химиотерапия и редица съпътстващи болести. „ Вследствие многочислените и тежки болести изтърпяването на наказването е прекъсвано неведнъж и за дълги интервали.

Здравословното положение явно е непреодолима спънка за осъществяване на корекционен развой, а наказването би било демонстрация на нечовешко отношение “, написа в претекстовете си специфичната комисия, която подкрепя вицепрезидента в изследването на молбите за опрощение.

Следващият опрощение също получава благосклонност поради доста тежкото си здравословно положение с тежки и необратими последствия. Той е на 33 години, наказан на 10 месеца затвор за държане на опиати.

Не излиза наяве каква част от наказването си е изтърпял, само че е опрощение с остатъка.

34-годишен, наказан за незначителен случай на кражба на пробация, е идващият опрощение поради тежко здраве.

Реклама

С декрет от същата дата благосклонност получава и тежко болен 50-годишен мъж, наказан на 8 месеца затвор за шофиране след приложимост на алкохол, щета на непознати движими и недвижими движимости и причиняване на лека телесна щета по хулигански подбуди.

През септември т.г. е опрощение 65-годишен мъж, наказан на 12 години затвор за съзнателно ликвидиране. Опростен му е остатъкът от наказването – 6 години и 9 месеца. Освен че има рак, индивидът е и с тежка деменция и е нападателен.

„ Тежкото здравословно положение с недобра вероятност явно е непреодолима спънка за осъществяване на корекционен развой, а наказването би било демонстрация на нечовешко отношение към молителя “, написа комисията.

Със същия претекст е опрощение да не излежи оставащите му от присъдата 2 година и 11 м. 67-годишен мъж, наказан на 3 години и половина затвор за измами в изключително огромни размери.

Особени случаи

Два от случаите на помилвани не са на хора с тежки здравословни проблеми. Единият е на 51 година Осъден на общо 2 години затвор за опиати по няколко каузи (в регистъра не се прецизира, само че евентуално става дума за държане).

Наказанието на мъжа е от 2000 година „ като в това време не са предприемани дейности за привеждането на тези присъди в осъществяване “, написа комисията. Според нея това, че са минали повече от 20 години, без да е желано осъществяването на присъдите, слага под сериозен въпрос изобщо смисъла на изтърпяване на такова наказване след подобен дълъг интервал на безучастие.

„ Междувременно молителят и фамилията му са се открили от над 5 години легално в чужбина, където съпрузите работят, а детето посещава учебно заведение и има съществени спортни триумфи. Интеграцията им там е сполучлива, а държанието – законосъобразно “, написа още комисията. Човекът е опрощение напълно през октомври т.г.

Помилван със подмяна на наказването пожизнен затвор без подмяна с пожизнен затвор със подмяна е 53-годишен мъж, наказан за обир, съпроводен с ликвидиране и придобиване и държане на нелегално огнестрелно оръжие.

Човекът е в пандиза от повече от 20 години. За този интервал „ минава през сериозна промяна в личностен и поведенчески аспект “, стимулира се комисията. И добавя, че има трайна позитивна смяна в държанието и настройките на наказания – сериозен е към осъщественото, разкайва се, а държанието му е устойчиво.

След като към този момент е наказан единствено на пожизнен затвор, килърът ще има право да желае от съда и предварително освобождение, когато изтърпи 30 години зад решетките. Това е вторият сходен случай. В първия пандизчията към този момент излезе на независимост.

Основни правила

Помилването води до абсолютно освобождение на наказания напълно или частично от изтърпяване на наложеното му наказване. То е използвано от момента на влизане на присъдата в действие за санкции, които не са изпълнени или погасени по отминалост.

Помилването не е използвано към наказванията конфискация, публично неодобрение и отнемане от ордени и звания, защото тези санкции са изпълнени напълно с влизане на присъдата в действие.

Държавната благосклонност се поставя единствено в изключителни случаи и не е използвана, в случай че ще докара до нарушение на конституционни правила. С него, да вземем за пример, не може да се преразглеждат влезнали в действие присъди.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР