След като бизнесът от няколко години масово купува електроенергия по

...
След като бизнесът от няколко години масово купува електроенергия по
Коментари Харесай

Токът ще превърне всички в нещо като крепостни селяни

След като бизнесът от няколко години всеобщо купува електрическа енергия по свободно контрактувани цени, в този момент се стигна до идната разумна стъпка – поетапното излизане на дребните компании и на битови консуматори на свободния пазар. Нагласите на ръководещите са към 55 000 индустриални консуматори и към 3000 битови да стартират да получават ток от него след 1 юли тази година. Сметките бяха направени от ръководителя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов по време на полемика в Народното събрание за подготвяните промен и.

Потребителите, които ще излязат на свободния пазар на електрическа енергия, са разграничени на няколко групи – по ползване и присъединение. Предвижда се на свободния пазар да бъдат изкарани и най-богатите къщи. „ Целта е да забележим тяхното поведение на свободния пазар, което би трябвало да научи и всички други, които рано или късно също, откакто се дефинират енергийно уязвимите консуматори, ще излязат на пазара “, изясни Николов.

По-конкретно от 1 юли на пазарни цени към този момент ще купуват ток всички небитови консуматори, които са присъединени към разпределителната мрежа с над 30 киловата мощ. В тази рубрика влизат къщите с трифазен ток, каквито у нас има доста. Битовите консуматори, присъединени към разпределителната мрежа с 50 и над 50 киловата конфигурирана мощ, също ще купуват електрическа енергия от свободния пазар.

„ Нашият разбор демонстрира, че в огромната си част това са потребителите, които могат да си разрешат и имат финансовата мощност, не са уязвими и енергийно небогати, тъй че да могат да излязат на свободния пазар “, продължи с обясненията Николов. Според него тези хора не са значими като ползване, само че са значими от позиция на това по какъв начин ще се държат, с цел да може да се натрупат задоволително познания за идващия миг на либерализация.

Важна смяна в Закона за енергетиката обаче планува

едно съществено ограничаване

– щом консуматор излезе на свободния пазар, той няма да има право да се върне на контролирания. На процедура, направиш ли един път своя избор, автоматически се превръщаш в нещо като крепостен селяндур. Естествено, посредством тази наредба управниците се пробват крепко да си вържат гащите. Да не забравяме, че когато първите предприятия започнаха да излизат на свободния пазар, част от тях се сблъскаха с компликации при планирането и доставките на електрическа енергия и сметките им скочиха. Тогава те просто се върнаха към сигурността на контролирания пазар. Очевидно е, че в този момент на властта никак не й се желае да се повтори същото упражнение. Но ще е забавно да забележим дали се е подготвила и за вероятно някои неприятни за нея реакции след 1 юли. Процедурите за избор на снабдител не са улеснени, хората не схващат защо става дума и в последна сметка ще получат солидни сметки за ток. Което сигурно ще докара до неодобрение, а нищо чудно и до всеобщи митинги.

Валентин Николов съобщи, че уязвимите и енергийно небогати консуматори към този момент остават на контролирания пазар. Ама кои са те - никой не знае. Министерствата на енергетиката и на труда и обществената политика

занапред ще основават механизъм

за установяване на така наречен енергийно небогати, за тяхното обезщетение и отбрана. Тепърва ще се умува върху преференциални цени на тока за тях, а от там и върху нов модел на обществените помощи. Всички тези неща е належащо да се случат в границите на идващите три месеца, което разумно поражда подозрения у експертите-реалисти. По-скоро е допустимо да има отсрочване на обособени детайли от обществената отбрана. Депутатите обаче изрично са решили да извадят бизнеса и първокласните къщи на свободния пазар. И като знаем по какъв начин работи администрацията у нас, не е изключено на следващия ден някоя къща с басейн, да се окаже благосъстоятелност на енергийно безпаричен консуматор, а различен, който едвам свързва двата края, да го пратят да се "пече " на борсата.

Така или другояче, към групата на предпазените консуматори на контролирания пазар за неустановен период ще останат и част от небитовите. От вида на дребни фризьорски салони или ателиета, защото, по обясненията на Валентин Николов, те „ мъчно ще се ориентират на пазара “ от една страна, а от друга, заради неспособност на търговците на ток да поемат подобен огромен брой небитови консуматори.

По време на полемиката ръководителят на КЕВР Иван Иванов уточни, че съгласно разбора най-щадящ за потребителите е моделът на либерализация, който се показва и срокът за реализирането му е 2025 година. Иванов е на мнение, че в хода на либерализацията е

неприложимо връщането на контролиран пазар.

Либерализацията трябваше да се направи доста обратно във времето, напомни пък министърът на енергетиката Теменужка Петкова. “Българското държавно управление не е закъсняло за механизма за потенциал. Нека не забравяме, че това е държавна помощ, която се дава в осъществяване на избрани ангажименти”, посочи Петкова. А в отговор на рецензиите, че отново се работи на парче, тя се ангажира до края на март да внесе в Народното събрание новата енергийната тактика на България до 2030 година с небосвод до 2050-а. И което е любопитно, енергийният министър означи, че по тематиката за енергийно уязвимите консуматори се работи от... 2015 година.

Междувременно, до момента в който се приготвят нови промени в законодателство, в идващите три месеца ще продължи да се почиства нормативният безпорядък при образуването на сметките на потребителите и кои от тях ще бъдат ориентирани към свободната търговия. Документацията, нужна на един дребен бизнес да работи на свободния пазар, не е доста по-малка от тази за прословутата разпоредба Н-18 за касовите бележки. А че тези книжа няма да работят в интерес на дребните предприятия, е ясно на всички.

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР