След като беше отписана като неуместна през по-голямата част от

...
След като беше отписана като неуместна през по-голямата част от
Коментари Харесай

Експерти: Купуването на акции на щатските пазари днес, просто не си струва риска!

След като беше отписана като неуместна през по-голямата част от последното десетилетие, рисковата награда за акции, индикатор за евентуалната облага, която вложителите могат да извлекат от закупуването на акции, падна до най-ниското си равнище от 2007 година

За някои това значи, че американските акции към този момент не си костват риска в този момент, когато вложителите могат да извлекат възвръщаемост от 5% или повече посредством закупуване на краткосрочни съкровищни облигации и други облигации с висок клас.

В годините след финансовата рецесия доста вложители подцениха ERP (ефективна рискова премия), защото акциите на Съединени американски щати се покачиха надеждно, а оценките им бяха подкрепени от ниските лихвени проценти, наложени от Федералния запас.

Някои вложители имаха име за това събитие: TINA, което значи " Няма опция " — което значи, че при толкоз ниска рентабилност на облигациите вложителите са мощно стимулирани да вложат парите си на фондовия пазар.

Сега обстановката се обърна! Тъй като инфлацията и упованията за по-трудна икономическа среда натежават върху упованията за корпоративните облаги, съвсем обезпечената възвръщаемост, предлагана от държавните облигации, скочи.

Това значи, че наградата за финансов риск още веднъж намира приложение като измерител на относителната стойност на акциите, защото може да предложи потребна информация за това какво могат да завоюват вложителите в кратковременен проект, като поемат спомагателния риск, който идва с покупката на акции или вложението във фондове за акции.

Методите за пресмятане на ERP варират. Някои икономисти обичат да включват измервания на инфлацията в своите калкулации, с цел да извлекат това, което е известно като " действителна " рискова награда за акции ( " действителна " в този случай значи, че цифрата е поправена по отношение на инфлацията, която се изважда от доходността на облигациите, употребена в уравнението).

Други просто употребяват прогнозите на анализаторите за това каква облага се чака да завоюват фирмите от S&P 500 през идващите 12 месеца. Към затварянето в петък рисковата награда за акции се пресмята от финансовите специалисти на равнище от 1,7%, съгласно данните на FactSet.

Инвеститорите могат да стигнат до тази цифра, като вземат плануваните облаги на акция на Уолстрийт за идната година за S&P 500 - в този случай $221,68, съгласно данните на FactSet - и я разделят на равнището на S&P 500, което е към 3 970 пункта по последнит данни.

Резултатът се умножава по 100, с цел да се получи почти 5,6%. След това вложителите изваждат настоящата безрискова ставка - в този случай 10-годишната рентабилност на държавните облигации, която възлиза на 3,920% - с цел да доближат крайната цифра.

" Това не е толкоз доста ", сподели Лиз Йънг, началник на капиталовата тактика в SoFi, представена от финансовото издание MarketWatch, откакто показа диаграма на ERP в Twitter.

" По принцип това, което ви споделя тази графика, е, че би трябвало да платите доста за това равнище на риск ", сподели Йънг, имайки поради акциите в Съединени американски щати. " Това не е добра входна точка заради доста разнообразни аргументи. "

Какво значи това за пазара?

Въпреки че ниското ERP може да е добра вест за облигациите, това може също по този начин да значи, че вложителите, подготвени да изчакат вълнението, може да си тръгнат с добра договорка. Това е по този начин, тъй като исторически ниското ERP е обвързвано с рецесии и мечи пазари, съгласно някогашния икономист на Фед в Ню Йорк Фернандо Дуарте, който написа за ERP в документ от 2015 година и в обява в блог на Фед в Ню Йорк от декември 2020 година

Въпреки че стопанската система на Съединени американски щати не е в криза, защото растежът на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати остава постоянен, S&P 500 навлезе в територията на мечи пазар предходната година. Индексът с огромна капитализация към момента е надолу с почти 17% от 4 796,56 пункта, неговия връх, доближат на 3 януари 2022 година, съгласно FactSet.

Междувременно вложителите, които желаят да надминат по-широкия пазар, ще би трябвало да бъдат по-внимателни, когато вземат решение кои акции да купят. Йънг и други чакат компании с устойчиви бизнес модели, невисок дълг и дарба да продължат да генерират пари даже когато стопанската система трепери, да надделеят.

" Да знаем по какъв начин избрани компании вършат своите облаги и какъв брой устойчиви са тези облаги или парични потоци, ще бъде от основно значение ", сподели Кали Кокс, американски капиталов анализатор в eToro, по време на телефонно изявление с MarketWatch.

Стив Айсман, някогашният портфейлен управител на хедж фондове, който стана прочут с помощта на " The Big Short ", сподели в понеделник, че купува облигации " за първи път отдавна ". Въпреки че софтуерните акции доведоха до възобновяване на пазара от началото на годината, Айсман има вяра, че дните на изпреварваща възвръщаемост посредством вложение в софтуерни акции, са завършили.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР