След като беше направен специален норматив в НК срещу насилието

...
След като беше направен специален норматив в НК срещу насилието
Коментари Харесай

Общини и организации още блажят от проблема с бездомни кучета, вместо да го решават

След като беше изработен специфичен норматив в Наказателен кодекс против насилието над животни, държавното управление одобри и Национална стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на България. Оказа се обаче, че казусът със скитащите четириноги, които нерядко атакуват хора в доста дребни градчета и селца, остава. Въпреки милионите наши общи пари, които се изляха сякаш за решаването на този проблем, само че пред очите ни попиха като вода в пясък.
Ето какво написах през вчерашния ден на персоналната ми страница в обществената мрежа, шокирана и гневна от персонален конфликт с подобен случай:

"Баща ми/80г./ ми звъни одеве изплашен и беззащитен от Земен, тъй като отишъл за самун в указаното време за пазар и напът за у дома го нападнали глутница бездомни кучета. Това се случва в градчето, не отвън него. Едва се избавил от изгладнелите животни, за които и преди алармирал в кметството - явно без резултат.
Тате е в положително здраве, популярност на Бога, за разлика от мама, която е неподвижна. В Земен, който е общински център, към този момент няма аптека, закриха я след изборите. Сега се чудя по какъв начин ще нося медикаментите и медикаментите на мама всяка седмица. И дали в това време безстопанствените кучетата от глутницата няма да изядат татко ми, когато излиза за самун. Толкоз за "грижата " от страна на обществените служби, Министерство на вътрешните работи, кметствата за индивида в дребните общини. Пиша това тук, тъй като осъзнавам, че е персонален проблем. Обаче пък нали от частното се потегля към общото, беше споделил някой си... ".

Днес мога да обогатя този роман с още един факт, който узнах. Наскоро умря една съседка, която последните години живееше сама, грижейки се за кучето на нейните синове. Те са чиновници на реда с постове и рангове, живеят в столицата. Дошли, погребали майка си и натирили кучето на улицата...
Проблемът с бездомните животни в дребните селища, не е единствено персонален, обаче не допусках, че към момента, обратно на формалните заявления на локалните управляващи, този проблем е по този начин настоящ и неуреден. Оказа се, че сходни случки на тази с татко ми са претърпяли сътрудници и другари със свои близки и в Брезник, и в Разград,и в Елин Пелин и под дърво и камък на територията ни, където отсъства ефикасна локална власт, която да се грижи за своите благодетели - гласоподавателите.

Акцентирам върху общината и тъй като звънях в "4 лапи ", с цел да апелирам Явор Гечев, ръководител на това Неправителствени организации, за подпомагане, защото го познавам. Та той ми напомни, че кметствата по места са главно виновни за бездомните кучета. Което ме подсети, че тази и други организации са заети най-вече с кастрацията на четириногите, с лечението им, с осиновяването им и така нататък. Всичко това не взема решение казуса с експанзията на животните, когато са гладни, не води до понижаване на броя на ухапванията. Както и да е.

Бездомни кучета вкараха баба в болница

Обадих се и на 112, с цел да сигнализирам, тъй като някой ме посъветва да го направя, а и в Земен няма и полицейско ръководство. Нищо че е общински център, въпреки и дребен. От незабавния телефон желаеха адреса, споделих го. Те споделиха "Ще забележим ".
А пък ние видяхме, че м.г. страната се погрижи за правата на животните, посредством нов норматив - чл.325в от Наказателен кодекс, който споделя по какъв начин да се санкционират изродите, които бият своите и непознатите четириноги любимци. Кога ще има повече угриженост за живота на хората - отново "Ще забележим ".

В този ред на размишления, не е редно и заслужено да не напомним, че индивидът е отговорен за това, че има бездомни кучета. Че безсъвестни малоумници си изхвърлят животинките на улицата, че най-висшият бозайник предизвиква несгоди на животните. Затова и тъкмо индивидите би трябвало да се погрижат след това да решат дертовете с четириногите, които биологично са без втора сигнална. Впрочем, комай има случаи на по-умни кучета, от някои хора, за жалост. Факт е и че безбройни организации безусловно се облажиха с пари от бюджета и от Европейски Съюз и както успешно някой преди време писа, че "те взеха кокала на кучето ". Също по този начин е редно да признаем, че скитащите кучета последните година понамаляха, тъй като положителни и състрадателни хора от чужбина взеха да ги осиновяват.
Възрастните ни родители обаче са тук, те не емигрират, тъй като прекалено много са работили за страната, не престават все пак да милеят и болеят за нея. И не заслужават да бъдат нападани от глутници изгладнели кучета по улиците. Някои деца също са тук, към момента, и са беззащитни.

Затова би трябвало да е ясно - грижата и отговорността на общината за жителите е регламентирана както в главният ни закон - Конституцията, по този начин и в редица други нормативни актове - член 1, алинея 1 от Закона за отговорността на страната и общините, член 45, алинея 1 от Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД).,Закона за общинската благосъстоятелност /ЗОС/, Закона за здравето /ЗЗ/, Закона за запазване на околната среда /ЗООС/, Закона за отбрана на животните /ЗЗЖ/ и други. Дори към този момент има процедура потърпевши жители да са осъдили общини като София, Хасково, Асеновград, Варна и така нататък. Според формалните статистики единствения български град, който е решил този проблем, е Бургас. Уважаеми и недотам български кметове, звънете на управника в морския град и го питайте да показа потребна процедура. Ако ви е грижа за хората, несъмнено.

Наивно е да забравяме, че въпреки всичко в България е роден афоризмът, преведен от акцент, че: "Законът е врата в полето, глупавият минава през нея, а тарикатът я заобикаля ".
Така се случва и във връзка на изобилието от бездомни кучета в дребните обитаеми места, в някои от които към този момент песовете са повече от хората. Селищата отвън столицата опустяват от години, доста е тъжна гледката на рухнали, призрачни къщи и здания, единствено в някои от които има възрастни и заболели жители. Тях, в случай че заболявания не ги отнесат, има голяма възможност, кучета да ги изядат...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР