След като българската държава взе решение за изграждане на модерна

...
След като българската държава взе решение за изграждане на модерна
Коментари Харесай

Защо някой иска да провали тол системата?

След като българската страна взе решение за създаване на съвременна система за събиране на пътни такси и потреблението на приходите от нея за вложения в нова инфраструктура, АПИ разгласи социална поръчка за доставка на тол система. 

Инвестициите в инфраструктура са потвърден способ, способствуващ за просперитета на страната и нейните жители. Ако построяването на електронна система за събиране на пътни такси е „ лесна задача “, както разнообразни ИТ специалисти неведнъж зявяват, то тогава никое далновидно държавно управление (в Европа и по света) няма да организира тежки общественни поръчки и да отделя бюджетни средства, с цел да избере допустимо най-хубавия претендент, който да построи тол системата на съответната страна. В продължение на доста години българската страна прави оценка и проучва, съветва се с други страни с към този момент построени тол системи, с цел да се поучи от техния опит и положителни практики. Резултатът беше обяваването на социална поръчка, която за тези които имат опит в построяването на тол системи беше с ясно дефинирано техническо задание. Шест компании подадоха предложения. След техническа оценка на офертите 4 от претендентите бяха дисквалифицирани поради „ несъответствия в техническите оферти и неотговаряне на минимално изискуемите параметри на системата “. От двете класирани компании, компанията, на която беше присъдена оптималната допустима оценка на техническото решение и с най-ниска препоръчана цена беше оповестена единомислещо за победител. Това не е подправена вест, а публична, обществена информация, до която всеки жител има свободен достъп.

Капш - компанията, която завоюва търга, има над 125 години професионален опит в областта на новаторските технологии, доставила е една от първите национални тол системи в Европа, построи още 5 от националните тол системи в Европа и осъществя над 30 тол плана на 5 континента.
Когато става дума за сигурността и заслужено таксуване на потребителите, опитът би трябвало да бъде от решаващо значение.

През последните няколко месеца в медиите се появиха публикации с погрешни и искрено неуместни изказвания, тиражирани от компания без никакъв опит в построяването, доставката или оперирането на каквито и да било системи за таксуване на пътища. Като предписание Капш не разяснява подправени и непотвърдени изказвания, изключително от компании, които не са разбрали условията на тръжната документи, не са създали даже „ предложение за реализация на електронно обслужване на клиенти по интернет “, които са дисквалифицирани и които или отхвърлят или просто не могат да схванат условията на страната към всеки, който желае да свърже своята система към тол системата на АПИ, с цел да започва продажби на електронни винетки.

Трябва да се разбере, че не е отговорност или обвързване на никоя компания да оказва техническа помощ на трета страна изключително, в случай че по този начин наречените „ локални експерти “ по тол системи смятат, че тяхното „ решение “ ще усъвършенства тол системата. Изграждането и оперирането на тол система е строго профилирана активност. Процесът зависи освен от заложената технология, само че и от правната рамка, успеваемост и взаимна работа на възложителя и изпълнителя, и не на последно място значение има и опита на екипа.



Идва моментът, в който всеки субект и всяка компания би трябвало да се бори за истината и не може да одобри безусловно погрешни изказвания и неуместни конспирации, както и погрешни цифри или явни измислици. Твърдения, като това че тол системата не е благосъстоятелност на страната или че някой се пробва да открадне тол системата и даже и пътищата на България. Тези изказвания са толкоз неуместни, че и дете може да се усъмни в тях. За това се питаме какво стои зад тези подправени вести? Каква е задачата на тези офанзиви?



Каква тактика стои зад тези неуместни обвинявания? Може би целят да се сътвори съмнение сред доставчика на тол системата, управляващите, медиите и жителите, в опит да се провали тол системата? Надявайки се скрито, че ще има нов търг? Или пък да се притисне управлението на страната за гарантиране на други покупко-продажби и отстъпки?

Истината е, че на 16 август България ще има работеща тол система, по този начин както е планувано в контракта и съгласно клаузите, условията и крайните периоди в съглашението подписано с АПИ.

Истината е, че системата принадлежи на Българската страна и ще спомогне в бъдеще за просперитета на нацията. Защо някой въобще би желал да провали тол системата?

Б. ред. - Текстът е позиция на компанията " Капш ", която построява тол системата у нас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР