След като България посъветва гражданите да не пътуват до Молдова,

...
След като България посъветва гражданите да не пътуват до Молдова,
Коментари Харесай

В Молдова не очакват въвличането на страната във война

След като България посъветва жителите да не пътуват до Молдова, а жителите на Съединени американски щати, Канада и Израел бяха посъветвани да изоставен Приднестровския район, молдовският специалист Вадим Виеру сподели, че " такива известия са естествени и не би трябвало да провокират суматоха в обществото ". Разясненията бяха дадени по локалния ефирен канал TV8, написа молдовкият портал noi.md.

Относно препоръката на българското външно министерство той споделя: " Предупрежденията за пътешестване са нормална процедура " " Трябва да сме готови за това, че през идващите седмици евентуално ще има повече известия от други страни, само че не трябва да се паникьосваме. Такива известия са естествени и не би трябвало да провокират суматоха в обществото ", акцентира Вадим Виеру.

Юлиан Гроза, изпълнителен шеф на Института за европейска политика и промени и член на Висшия съвет за сигурност, означи, че сходна реакция на страните е оправдана и прикани жителите да получават информация от публични и надеждни източници. " Всички знаем за събитията в района и всички знаем, че има война на границата с Република Молдова. Видяхме тези провокации в Приднестровието. Задължение на тези, които издават такива предизвестия, е да внимават с информацията, която техните жители би трябвало да знаят. Нашите жители имат национални органи, които внимателно оповестяват цялата информация и дезинформация, циркулиращи в медийното пространство. Моята рекомендация към жителите на Република Молдова е да следват информацията и известията, предоставени от националните управляващи ", сподели Гроза.

В същото време вицепремиерът на Молдова по реинтеграцията Олег Серебрян увери, че няма риск Република Молдова да бъде въвлечена във войната в Украйна. Според него инцидентите в Приднестровието са били предопределени да основат суматоха в района и да дестабилизират обстановката в цялата страна. Серебрян счита, че обявяването на червен код за терористичните атаки в Приднестровския район е неефикасно, защото няма риск територията да бъде въвлечена във боен спор.

Лидерът на непризнатото Приднестровие Вадим Красноселски се срещна в четвъртък с Олег Серебрян и Дорин Речан, консултант на молдовския президент. Както заяви ТАСС в петък, цитирайки Пресслужбата на главата на отделилия се район, страните са разискали въпроси за сигурността и филантропичното съдействие.

" Работната намира се организира в село Варница. Обсъдихме разнообразни аспекти, свързани с гарантирането на сигурността, както и настоящи въпроси от дневния ред на договарянията в региона на филантропичното и икономическо съдействие сред Приднестровието и Молдова ", означиха от Пресслужбата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че съветските " специфични служби " стоят зад поредност от гърмежи в проруски отделил се район на Молдова, цитира думите му Би Би Си.

Президентът на Молдова Мая Санду в четвъртък отхвърли опцията за даване военна помощ на Украйна. Тя направи изказването в изявление за телевизионния канал Rlive.

" Украйна изиска военна помощ от всички страни. Но нашата страна не разполага с съвременна военна техника, а и по конституция не можем да създадем това ", сподели Санду.

Санду също по този начин отхвърли изявления в медиите, че румънски военни са на територията на републиката, облечени в молдовски униформи, за приготвят военните на републиката да отхвърлен вероятни закани, свързани с спора. в Украйна.

Държавният глава съобщи, че тези клюки се популяризират, с цел да уплашат хората и да провокират суматоха. Тя изрази страдание, че медиите разгласяват " доста имитации, ориентирани към дестабилизиране на страната, с които е мъчно да се борим ".

Припомняме, че в Приднестровието, както и в Република Молдова като цяло живее огромна българска диаспора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР