След като България обяви извънредно положение заради коронавируса, консумацията на

...
След като България обяви извънредно положение заради коронавируса, консумацията на
Коментари Харесай

Консумацията на горива спадна с над 40% в големите градове

След като България разгласи изключително състояние поради ковид, потреблението на горива спадна с повече от 40% в огромните градове и магистралните пътища, и близо 80% в дребните селища. Ситуацията основава и огромен дискомфорт в цените на горивата. Това разяснява за БГНЕС представителят на Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива Симо Симов.

Бензиностанциите по огромните вериги са заредени преди повече от двайсетина дни. Заради неналичието на консумация те не могат да смъкват цените, което провокира много остри недоволства в обществото. Освен това Прокуратурата е сезирала Комисията за зашита на конкуренцията за какво цените не са свалени.

„ Когато си купил нещо на доста висока цена, не можеш да го продаваш на загуба, тъй като Законът за Данък добавена стойност ти не разрешава да работиш на загуба “, изясни Симов.

В по-малките региони с по-малка консумация бензиностанциите са по-гъвкави и съумяха да продадат горивата, защото наличностите им са по-малко. Успяха да продадат горивата, което сътвори друго напрежение – едни съумяват да смъкват цените, а другите – не, уточни още представителят на сдружението.

Според Симов динамичността на цените на международния пазар вършат непредсказуем и българския.

„ Ако в най-скоро време пазарът на горива не се успокои, страната ще загуби доста от вноските за Данък добавена стойност. Аз имам сведение, че за първите два месеца в бюджета не са влезнали към 5 млрд.лева. Трябва да си дадем сметка и за друго – акцизът в горивата е твърда големина – 645 лв. при дизела, и в случай че не се неистина по памет – 675 лв. при бензина. Тези цени не мърдат, без значение какъв брой е цената на нефта на пазара. Така че не можем да чакаме кой знае какъв брой фрапантно на пазара, до момента в който не се усили потреблението и не се изчерпят скъпите горива в рафинерията “, изясни още Симо Симов.

Сдружението не е водило диалог с страната за оказване на финансова поддръжка. Търговците с горива считат, че ръководещите имат надалеч по-приоритетни браншове в стопанската система спрямо петролния бизнес. „ Макар че моят персонален коментар е, че това, което прави за бизнеса, е извънредно незадоволително и няма да има никакъв резултат, мярката „ 60:40 просто няма да проработи. Истината е да се успокои пазарът и по-бързо да излезем от рецесията “, съобщи в умозаключение Симов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР