След като България е получила писмо, че нарушава задължението си

...
След като България е получила писмо, че нарушава задължението си
Коментари Харесай

С нов закон България ще може да събира доказателства в "облака"

След като България е получила писмо, че нарушава задължението си да вкара в законодателството си европейската заповед за следствие, в този момент правосъдното министерство се е разбързало и е качило на уеб страницата за публични съвещания план за нов закон със период от 14 дни за разискване. Въпреки че страната е един от съвносителите на предлагането за приемане на директивата, тя не е изпълнила в период задължението си.

Европейската заповед за следствие е инструмент, който влезе в действие в края на май. Тя цели да бъде

улеснена работата при следствия, в които доказателствата се намират в друга страна от Европейския съюз

(ЕС). По силата на европейската заповед за следствие управляващите в една страна могат да изискат от своите сътрудници от тяхно име да правят претърсвания и разпити. Очаква се това да усъвършенства работата по следствия на общата престъпност и в частност по случаите на тероризъм, корупция и проведена престъпност.

По силата на новото законодателство страна от Европейски Съюз може да съобщи на друга страна от Общността

- краткотрайно арестувани жители за събирането на доказателства;
- може да изиска инспекции на банковите сметки и финансовите действия на обвинените или обвиняемите;
- може да прави следствия под прикритие и прихващане на далекосъобщения. Европейската заповед за следствие ще намира приложение при

събирането на доказателства за закононарушения, които се намират в " дигитален облак ", или са ситуирани някъде другаде по света;

- може да изиска използването на ограничения за опазване на доказателства.

" Необходимо е да се означи и ролята на европейската заповед за следствие, върху чиято основа се възнамерява въвеждането на електронни европейски заповеди за следствие, както и свързаността на директивата с бъдещото предложение за

ъздаване на платформа за продан на електронни доказателства

сред способените органи на страни членки на Европейски Съюз ", се показва в претекстовете на плана и се добавя, че единствената опция България да стане част от тези благоприятни условия минава през своевременното въвеждане в българското законодателство на европейския акт.

С европейската заповед за следствие се открива цялостна система за събиране на доказателства при каузи с трансграничен детайл въз основа на взаимно признание в страните от Европейски Съюз. Ще се улесни следствието на закононарушения като корупция, трафик на опиати и проведена престъпност, които се характеризират с фактическа и прана трудност изискващи сериозен запас и време за следствие.

Европейските заповеди за следствие ще се предават посредством всички вероятни или подобаващи средства

- да вземем за пример със предпазената телекомуникационна система на Европейската правосъдна мрежа, Евроюст или други канали, употребявани от правосъдните или правоприлагащите органи.

Прилагането на заповедта ще бъде по строги крайни периоди за осъществяване - до 30 дни, страните да решат дали одобряват настояването. Ако го одобряват, в 90-дневен период желаните дейности следва да бъдат осъществени. Всяко закъснение ще бъде докладвано на страната от Европейски Съюз, издала заповедта.

Ще се опрости и форсира процедурата, обвързвана с трансграничните наказателни следствия в Европейски Съюз, като това ще става бързо и без никакви спомагателни формалности. Освен това европейската заповед за следствие ще

понижи и документите посредством въвеждането на обединен общоприет формуляр ,

с който органите ще изискват помощ при потребност от доказателства.

С европейската заповед за следствие се лимитират основанията за отвод, като получаващият орган може да откаже да я извърши единствено при избрани условия - да вземем за пример в случай че настояването е в несъгласие с главните правила на правото на получаващата страна или вреди на ползите в региона на националната ѝ сигурност.

Европейската заповед за следствие би трябвало да бъде издадена или доказана от правосъден орган, а издаването ѝ може да бъде поискано от обвинения или обвинения или от юрист в сходство с националния углавен развой. По този метод се подсигурява, че жителите разполагат с правни средства за отбрана, равни на тези, които са разполагаем при сходно национално произвеждане.

С приемането на законопроекта ще се реализира

взаимното признание на решенията в другите страни членки ,

което цели да се предотврати унищожаването, смяната, преместването, предаването на доказателства или разпореждането с тях и ще се дефинират правила за осъществяване на процесуални-следствени деяние за събиране на доказателства на всички стадии от наказателното произвеждане.

Предвижда се, реализирането на дейностите по новия закон да бъдат в границите на бюджетите на изпълняващите институции.

Сегашната законова уредба в страната не покрива всички условия на европейската инструкция за обезпечаване на взаимопомощ по наказателни каузи сред страните членки. При невъвеждане от страна на България на условията на директивата, може да се стигне до обстановка, в която изпращаните от наша страна молби за правна помощ до страните членки на Европейски Съюз ще бъдат връщани или оставяни без осъществяване, което ще лиши българските правосъдни органи от опцията да проверяват дейно закононарушения с трансграничен детайл. Също по този начин и противоположното, при липса на въвеждане няма да има механизъм на национално равнище, който да разреши постъпващите заповеди за следствието страните членки на съюза да бъдат изпълнявани от българските способени органи, аргументират се вносителите на плана.

Ако в този момент страната не промени законодателството си по приемане на европейската заповед за следствие би означавало несъблюдение на уговорките ѝ и

ще стартира процедура за нарушаване против България

за несъблюдение на настоящи европейски правни правила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР