След като Айзък Азимов през 1942 г. за първи път

...
След като Айзък Азимов през 1942 г. за първи път
Коментари Харесай

Експерти: Роботите имат нужда от радикални закони

След като Айзък Азимов през 1942 година за първи път формулира най-важните закони, свързани с роботите, тяхната увеличаваща се роля в нашия живот изисква коренно нови правила, твърди специалистът по изкуствен интелект (ИИ) и право Франк Паскуали. Според него днешните компютри и логаритми се нуждаят от по-съвременни ограничавания, а освен да се подчиняват на правилото, че в никакъв случай не би трябвало да нараняват хората.

Авторът на книгата " Черната кутия на обществото: Тайните логаритми зад парите и информацията " счита, че нови наредби, въодушевени от законодателството, би трябвало да бъдат въведени при роботите и ИИ в нашия живот.

" Първото предписание е, че роботите би трябвало да допълват, а не да заместват експертите ", разкри експертът в коридорите на Ватиканската папска академия за просвета. И добави: " Вместо робот лекар се надяваме, че ще имаме доктор, който схваща по какъв начин работи ИИ и получава положителни препоръки от него, само че крайното решение остава при индивида ".

" Второто предписание е, че би трябвало да спрем конкуренцията за роботизирано въоръжение. Има доста хора сега, които влагат във военни и полицейски роботи ", посочи още Паскуали.

" Третото и най-противоречиво предписание е да не се вършат хуманоидни роботи или ИИ ", съобщи той, като даде образец с асистента на гугъл - дуплекс, който може да звъни, с цел да удостоверява хотелски резервации, без да уведомява който и да било, че беседва с компютър.

" Имаше незабавна ответна реакция на това, защото хората мислеха, че " Google " желае да се опита да показа робота си за човек. Смятам, че правилото за подправяне е най-съществен. Ние не би трябвало да фалшифицираме човечеството ", уверен е специалистът по изкуствен интелект. Според него роботите могат да наподобяват като хора " единствено в случай че е нужно за задачата им ", да вземем за пример " роботи, грижещи се за индивидите, даже когато иде тирада за полови услуги ".

Четвъртото и последно предписание съгласно Паскуали е, че всеки робот или ИИ " би трябвало да бъде притежаван от човек или компания, тъй като... ние знаем по какъв начин да накажем хора, само че не и машините ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР