След като Атина обяви резултатите от общите избори в неделя,

...
След като Атина обяви резултатите от общите избори в неделя,
Коментари Харесай

“Новата” Гърция хвърля ръкавица към следващия финансов министър

След като Атина разгласи резултатите от общите избори в неделя, за финансовите министри от еврозоната Гърция ще бъде една от главните тематики в Еврогрупата през днешния ден следобяд в Брюксел. Това към този момент беше решено предишния месец, като днешната среща има за цел да изпрати обръщение към новото държавно управление, даже и да му е мъчно да се разсъни след нощта на тържествата.

Гръцките представители в еврозоната знаят, че евентуално няма да има гръцки министър в еврогрупата в понеделник. Въпреки това, без значение дали е министър или гръцки дипломат, който съставлява страната, значимото за министрите от еврозоната е, че новото държавно управление в Атина стартира процеса на разглеждане на нови оферти преди договарянията, планувани за септември.

В това има смисъл, защото става дума освен за фискалната празнота, която министрите от еврозоната чакат да доближи 1% от брутния вътрешен артикул през тази година след ограниченията, които министър председателят Алексис Ципрас предприе през май. Налице е също по този начин въпросът за 22 промени, които напускащата администрация не съумя да прокара, което докара до негативна оценка по време на третия обзор. Ако новото държавно управление желае да промени тази картина и да обезпечи втория транш от приходите на централните банки в еврозоната от гръцките облигации (SMPs и ANFAs) до края на годината, то ще би трябвало да запретне ръкави и да стартира работа през днешния ден.

С нулево време за пригаждане, новият финансов министър ще би трябвало да се потопи в дълбокото. Първият документ на бюрото му, маркиран със „ незабавно “, ще съдържа проектобюджета за 2020 година, защото задачата от 3,5% от брутния вътрешен артикул наподобява все по-непостижима за тази година. Тя се оспорва както в страната, по този начин и в чужбина, като Банката на Гърция чака примитивен остатък от 2,9%, а Европейската комисия – едвам 2,5%.

Процесът на правене на бюджета за идната година ще изисква експресни процедури, защото ще би трябвало да бъде подготвен до началото на септември, преди речта на новия министър председател на откриването на Международния панаир в Солун. Веднага по-късно ще стартират договаряния с представители на кредиторите на страната за четвъртата оценка след края на избавителната интервенция.

Месеците до началото на септември ще бъдат от решаващо значение: те ще покажат резултата от понижението на налога върху добавената стойност, заявените приходи на данъкоплатците в тазгодишните доклади – които през последните четири години са в непрекъснат спад, основно заради увеличение на укриването на налози – както и резултатите от въвеждането на механизми за заплащането на данъчен дълг в границите на до 120 транша.

След решението за разширение на програмата за 120 вноски за предприятия с годишни доходи до 2 милиона евро, се чака фискалното влияние да бъде още по-голямо. Засега разплащателният проектът е постигнал единствено приходи от 105 милиона евро, до момента в който към един на всеки двама от почти 155 000 участници са платили отговорностите си едновременно, с цел да си обезпечат цялостна липса на наказания.

Практически новата администрация в Министерството на финансите ще има лимитирани благоприятни условия за маневриране в частта с приходите, защото единствената мярка, която към момента не е задействана, е плануваното понижаване на налога върху собствеността (ENFIA), с 10% приблизително. Следователно, в случай че има някакви дефекти в осъществяването на държавния бюджет, тежестта ще бъде на страната на обществените разноски.

За момента наподобява, че бюджетният баланс няма да изисква спомагателни 150 милиона евро за субсидиране на кредитополучатели, които ще влязат в проекта за отбрана на страната. Като се има поради, че тази онлайн платформа е отворена в края на предишния месец, ще са нужни най-малко два месеца за реализиране на първите съглашения сред банките и кредитополучателите. Следователно страната ще стартира да бъде обременена със субсидираните траншове, произлизащи от проекта за отбрана (между 20 и 50 процента) след септември и единствено за три месеца през тази година.

Изпълнението на бюджета след решаващата втора половина на годината стартира без защитна мярка за новата администрация на Министерството на финансите. Официалните бюджетни числа за юни ще бъдат оповестени по-късно този месец и в случай че информацията за понижаване на приходите с над 10% предишния месец е точна – с едновременен скок на разноските над задачата за месеца преди изборите – няма да има такова нещо като несъразмерен остатък.

През първите пет месеца на годината държавният бюджет се показа по-добре с 2,36 милиарда евро, регистрирайки примитивен остатък от 916 милиона евро по отношение на първичната прогноза за примитивен недостиг от 1,474 милиарда евро.

Поради редица финансови проблеми обаче, по-голямата част от постъпилите доходи са изключени от кредиторите като част от първичния остатък.

След приспадането им, действителното превишение на първичния бюджетен остатък спада до едвам 300-350 млн. евро. Ако се удостовери информация за недостиг през юни, то бюджетът дейно ще влезе във втората половина на годината. Втората част на годината обаче е обременена от събирането на 60-63% от годишните данъчни доходи, както и от оценката на резултатите от програмата за погашение на просрочените отговорности към данъчните управляващи и социалноосигурителните фондове.

Кириакос Мицотакис разгласи, че съставът на новото държавно управление към този момент е явен. Ясно е и друго – че който и да оглави финансовото министерство, ръкавицата към него към този момент е хвърлена и е по-добре да се залавя за работа час по-скоро, с цел да могат прогнозите и обещанията на новия министър председател да поемат по пътя на реализацията. /БГНЕС

—————————————————-

Танос Цирос за „ Катимерини “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР