След като Андрей Гюров , че се оттегля от надпреварата

...
След като Андрей Гюров , че се оттегля от надпреварата
Коментари Харесай

Няма пречка настоящият гуверньор да остане начело на БНБ

След като Андрей Гюров , че се отдръпва от конкуренцията за шеф на Българска народна банка, министър-председателят Кирил Петков удостовери неговото решение. Преди съвещанието на съдружния съвет в неделя, 10 април, той разгласи пред медии в постройката на Министерския съвет:

" Както знаете всички заплащания към и от България се наблюдават от Българска народна банка - в това число и парични преводи, със подозрения за корупция и пране на пари. Ето за какво позицията на шеф на Българска народна банка е доста значима. И банкрутът на КТБ нямаше да се случи, в случай че тогавашният гуверньор си беше приключил работата. Ето за какво е доста значимо с чия поддръжка се избира индивидът на този пост. Ще осведомявам съдружния съвет за решението на Андрей Гюров да отдръпна кандидатурата си за шеф на Българска народна банка със следните претекстове:

Андрей Гюров не може да си разреши да взе участие в избор, който заради разединение на ръководещата коалиция ще бъде решен от  ГЕРБ и Движение за права и свободи. Той уведоми и че не желае борбата за шеф на Българска народна банка да бъде спирачка за най-важните законодателни дейности,които предстоят в идващите дни - закриване на спецпрокуратурата и спецсъда и други промени в Закона за правосъдната власт.

Няма спънка пред сегашния гуверньор да остане на поста си " - акцентира министър-председателя и за следващ път повтори, че " Продължаваме промяната " няма да поддържа Любомир Каримански, поради терзания свързани с неговата професионална биография.

След това министър председателят начерта най-важната задача за идната седмица: законодателната самодейност, която следва да се прегледа в комисия и в зала, по закриване на спецсъда и спецпрокурата.

По думите на Кирил Петков " тя ще покаже на българския народ цялостното единение в ръководещата коалиция по почналото рефомиране на българската правосъдна система ".

Като различен акцент в работата на кабинета през идната седмица бе, че държавното управление ще направи предложение за засилен надзор при разплащането на компаниите, които в прорез със закона са направили строителни действия по време на ръководството на ГЕРБ. По-конкретно ще бъде направено предложение всяко сходно строителство да мине през техническа инспекция от експертната комисия, основана този февруари със състав, определен от Министерския съвет, Министерството на районното развиване и Министерството на финансите.

" Всяко заплащане по тези контракти към всяка от компаниите първо би трябвало да бъде утвърдено от антикорупционната комисия на Народното събрание " - акцентира министър председателят.

Накрая той приключи с тематиките за Република Северна Македония и Украйна, заявявайки, че никакви решения, свързани с тях, няма да бъдат взети отвън българския парламент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР