След като администрацията на президента Доналд Тръмп съобщи, че въвежда

...
След като администрацията на президента Доналд Тръмп съобщи, че въвежда
Коментари Харесай

Whirlpool настояваше за мита. Сега страда от такива

След като администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че вкарва мита за вноса на перални машини през януари, Марк Бицър, основен изпълнителен шеф на Whirlpool Corp., празнуваше своята победа против южнокорейските съперници LG Electronics Inc. и Samsung Electronics Co. " Това е, без подозрение, положителен катализатор за Whirlpool ", съобщи тогава той по време на диалог с вложителите, напомня The Wall Street Journal.

Почти шест месеца по-късно цената на акциите на компанията се срина с 15 %. Единият от факторите са другите мита, въведени върху вноса на стомана и алуминий. Те покачиха разноските на Whirlpool за суровина. Нетният доход, даже и след по-ниските налози, понижа с $64 милиона през първото тримесечие на годината съпоставено с година по-рано.

В идващия си диалог с вложителите, през април, Бицер изглеждаше доста по-предпазлив. " Продължава да има неустановеност към вероятните бъдещи мита и търговски дейности. Продължаваме да следим, оценяваме и взимаме верните дейности за нашия бизнес ", съобщи той.

Практически, митата са комплицирано икономическо оръжие, което може да рикошира върху стопанската система по метод, по който даже предложилите ги не могат да чакат. Точно това се случи и с пералните машини, които бяха измежду първите потребителски артикули, попаднали под мерника на администрацията на Тръмп.

В месеците след влизането в действие на митата, което се случи през февруари, LG и Samsung усилиха вложенията си в Съединени американски щати, с цел да избегнат по-високата цена при вноса. И чуждестраните компании, и Whirlpool усилиха личния състав си. Но цените на уредите се покачиха за потребителите и в този момент се виждат признаци на намаляващо търсене.

Whirlpool настояваше за отбрана от, съгласно компанията, нечестна задгранична конкуренция. Но когато комерсиалният спор се популяризира отвън нейната промишленост, нещата станаха комплицирани. " Цените на суровините се покачиха доста ", споделя през април Бицер, обвинявайки митата върху стоманата и алуминия. По-голямата част от 90-килограмовите пералните машини е формирана от елементи от стомана и алуминий.

Администрацията на Тръмп вкара мита върху артикули на стойност $92 милиарда, в това число перални машини, слънчеви панели, стомана, алуминий и още доста артикули, внасяни от Китай. Търговските сътрудници на страната, в това число Мексико, Канада и Европейски Съюз, дадоха отговор с сходни мита.

Сега американският президент желае да усили обсега на данъците, като включи и други категории, които непосредствено ще ударят по джоба на потребителите - като да вземем за пример колела, прахосмукачки и ръкавици за бейзбол, както и коли.

Въведените мита върху пералните машини включват 20% данък върху първите 1,2 милиона импортирани уреда и 50% върху останалите. Те ще останат в действие най-малко три години.

Съединени американски щати е внесла 4,2 милиона перални машини през 2017 година, или приблизително 350 хиляди месечно. През тази година вносът е намалял до 161 хиляди месечно, по данни на анализаторската компания Panjiva.

Цената на пералните и сушилните се повиши с 20% през трите месеца до юни, най-големият скок за последните най-малко 12 години, по публични данни. От цената на една перална машина едвам към 3,7 % е облага за компанията, по данни на IBISWorld. Ниският марж остава прекомерно малко място за маневриране. Компоненти като стоманата съставляват към 50% от цената на уреда, а цената на труда дава отговор за други 10%.

Изследване на Thinknum за WSJ демонстрира, че цените са се повишили най-вече за най-евтините перални - най-нискобюджетният модел от Whirlpool се продаваше за 329 $ междинна цена през януари, а през юни цената към този момент е 429 $. При LG покачването е от 629 до 703 $, а при Samsung - от 494 до 582 $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР