След като 99% от бюлетините на президентските избори в Турция

...
След като 99% от бюлетините на президентските избори в Турция
Коментари Харесай

Турция се насочва към втори тур

След като 99% от бюлетините на президентските избори в Турция са преброени, предварителните публични резултати демонстрират, че нито настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган, нито неговият конкурент, който е с западни възгледи, Кемал Киличдароглу, са съумели да завоюват задоволително поддръжка на първия тур, с цел да избегнат втори тур по-късно този месец.

Публикуваните в понеделник резултати демонстрират, че Ердоган е на косъм от болшинство с над 49% от гласовете, до момента в който Кемал Киличдароглу от Републиканската национална партия (РНП) има над 45%. Външният самостоятелен претендент Синан Оган, който остана на трето място с 5,2 %, в този момент е на път да се трансформира в кралски фактор на втория тур сред двамата водачи, плануван за 28 май.

В послание към поддръжниците си към 2 ч. през нощта Ердоган съобщи, че е подготвен за втори тур и че " през целия ни политически живот, без изключение, постоянно сме уважавали решението на националната воля ". Той също по този начин укори опозицията, че се пробва " да заблуди нацията " с изказванията си за нередности при гласуването, вместо да изчака търпеливо оповестяването на окончателните резултати.

Киличдароглу упрекна ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), че бави преброяването на гласовете и " блокира волята на Турция ", като упорства за наново броене и задълбочена инспекция на резултатите. Той също по този начин съобщи, че ще одобри втори тур на изборите и има намерение да го завоюва.

Бивш член на съюзената с Ердоган Партия на националистическото придвижване (ПНД), Оган се кандидатира като самостоятелен, подсилен от Алианса на предците - обединяване на четири най-вече националистически партии. Оган също по този начин се включи с изказвания за " някои операции ", за които се твърди, че са осъществени " в процесите на броене на гласовете в чужбина ". Той отхвърли да каже кого ще поддържа алиансът на втория тур, само че по-късно написа в Туитър, че " турските националисти и ататюркчии " са в по-добра позиция да завоюват тези избори.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР