След като 2020-а беше ужасна за футбола заради коронавируса с

...
След като 2020-а беше ужасна за футбола заради коронавируса с
Коментари Харесай

Какво се случи в света на футбола през изминалата година

След като 2020-а беше ужасна за футбола поради ковид с отлагането на Евро 2020 за следващата година, празните игрища, странният формат на елиминациите в Шампионската лига, то 2021-а беше цялостната диаметралност.

Евро 2020 резервира името си, само че се състоя през лятото на 2021-а година, Шампионската лига се организира по познатия формат, а най-важното е, че публиката се завърна на стадионите и то на доста места в цялостен потенциал.

Годината започва с успех на Байерн Мюнхен, който завоюва Световното клубно състезание . Баварците се оправиха във финала с 1:0 против представителя на Конкакаф – мексиканският Тигрес. Единственото попадение вкара Бенджамен Павар в 59-та минута.

Лига Европа още веднъж беше извоюван от испански тим , а треньор още веднъж беше Унай Емери, който за четвърти път подвигна трофея в шампионата в петия си край. Виляреал надигра във финала Манчестър Юнайтед след осъществяване на дузпи.

В Шампионската лига Челси сграбчи трофея 9 години след първата си купа. Сините от Лондон победиха Манчестър Сити с 1:0 във финала след гол на Кай Хаверц.

Челси завоюва и Суперкупата на УЕФА откакто се оправи с Виляреал във финала.



След петгодишно очакване Европейското състезание по футбол се състоя, откакто шампионатът беше отсрочен през предходната година поради ковид. На множеството игрища имаше ограничавания за публиката, само че от елиминациите всички бяха на цялостен потенциал. Италия справедливо подвигна трофея откакто направи страховит шампионат и победи след осъществяване на дузпи Англия, която беше хазаин на финала. За страдание шампионатът още веднъж беше без България и по този начин националите продължиха черната серия от 2004г. да не са взели участие на огромен футболен конгрес.

На Олимпийския шампионат при мъжете победи за втори следващ път Бразилия, която победи след продължения Испания с 2:1 след продължение, а Канада завоюва при дамите, откакто победи Швеция след осъществяване на дузпи.

През летния трансферен прозорец Джак Грийлиш минал от Астън Вила в Манчестър Сити и Ромелу Лукаку минал от Интер в Челси станаха следващите 100-милионни играчи , само че и двамата до този момента не впечатляват с изявите си.

Тази година се появи и новият шампионат на УЕФА – Лигата на конференциите, а Лига Европа стана по-бутиков шампионат до който малко тимове може да доближат. Българските тимове също участваха в шампионата, а ЦСКА съумя да влезе в груповата фаза, само че приключи на последното място и отпадна. Локомотив Пловдив съумя да в профил Словачко в Лигата на конференциите и отпадна от Копенхаген, а дебютанът в евротурнирите Арда нямаше шансове против израелския Апоел Беер Шева. Шампионът Лудогорец започва в Шампионска лига, само че отпадна и продължи в групите на Лига Европа, където приключи на последното място.



В петте най-хубави шампионати имаше три изненадващи първенеца. Интер смъкна от върха Ювентус след 9 следващи трофеи в Серия А, а в Испания Атлетико Мадрид постави завършек на 7-годишната доминация на Реал Мадрид и Барселона и подвигна трофея. Най-голямата сензация пристигна от Франция, където Лил стана първенец за сметка на един от най-скъпите тимове в света – ПСЖ. В Англия Манчестър Сити си върна купата, откакто я изгуби от Ливърпул през предишния сезон, а Байерн Мюнхен в Германия още веднъж нямаше проблеми да завоюва трофея.

Въпреки, че загуби купата в Италия Ювентус съумя да победи с Купата и Суперкупата на страната. В Англия Манчестър Сити още веднъж завоюва Купата на лигата, а Купата на ФА отиде при Лестър, който завоюва и Суперкупата на страната.

ПСЖ загуби и Суперкупата във Франция от Лил, само че завоюва Купата на страната.

В Испания се стигна до казус да се играят да финала в шампионата за Купата на страната в границите на няколко седмици. Шампион за 2019-2020 стана Реал Сосиедад, а за 2020-2021 Барселона. Атлетик Билбао игра и в двата финала и загуби, само че пък завоюва Суперкупата против Барселона.

И през 2021-а година футболът се раздели с една от най-големите си митове. Отиде си немският голмайстор Герд Мюлер .

В края на годината страни като Австрия, Нидерландия и Германия още веднъж затвориха стадионите, а повода беше новият вариант на ковид – Омикрон.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР