След като 19 минути бе първата медия, реагирала остро срещу

...
След като 19 минути бе първата медия, реагирала остро срещу
Коментари Харесай

След 19’ Оттеглиха отхапването на Витоша заради Белослава

След като 19 минути бе първата медия, реагирала остро против отхапването за първи път от основаването му преди 84 година на парче от Природния парк Витоша, след провокираната от нас реакция на кмета на София срещу похищението, министърът на екологията Нено Димов беше заставен да отдръпна решението си за разединение над повече от 10,3 дка от предпазената територия.

Колегите от проверяващия уебсайт Биволъ пък разкриха кой е желаел да се облагодетелства от скандалния проблем и по какъв метод остарялата соц.- и новата магистратска мафия са си мислели, че вършат съвършената договорка:

„ Парцелите, нарочени за изваждане от Природен парк Витоша, са благосъстоятелност на джаз-певицата Белослава и финансистите Иво Александров Георгиев и Владимир Илиев Топалов.

Белослава има по-големият парцел от 7,9 декара от 2005 година когато го получава като подаяние от родителите си. За по-малкия парцел има данни, че е бил благосъстоятелност на държавното сдружение „ Аудиовидео Орфей “, само че то сега няма юридически интерес там.

Имотите са на границата на парка, само че не са прилежащи, демонстрира информация в системата на Кадастъра. Имотът на Белослава е на ул. Беловодски път, а на Георгиев и Топалов на улица „ Невена Коканова “, над Киноцентъра – сред ул. „ Лешникова гора “ и ул. „ Николай Бинев “.

Тяхното изключване от парка е поискано от мистериозната организация „ Геофорум Витоша “ с писмо до Министерство на околната среда и водите с вх. № 26-00-2123 от 30.08.2005 година Такава организация обаче не съществува в нито един от държавните регистри – нито в Търговския, нито в Булстат, нито се загатва в Държавен вестник.

Твърде необичайно е за какво една фантомна организация е поискала изключването на два несъседни парцела със притежатели, които на пръв взор нямат нищо общо между тях. За да обясни тази тайнственост, Биволъ изиска от Министерство на околната среда и водите писмото по реда на ЗДОИ.

След дълга правосъдна сага, в която юрисконсултите на Министерство на околната среда и водите бранят предпазения статут на парцелите, в последна сметка те бяха изключени от територията на парка със заповед на министър Нено Димов, оповестена в Държавен вестник в първия работен ден на 2018 година 2 януари.

Заповедта е разследване от Решение на Върховен административен съд, в което написа, че „ парцелите не дават отговор на условията за предпазена територия не съставляват продължение на естествени екосистеми, нямат присъщи ландшафти и обекти на неживата природа. “ Това е и заключението на съдебно-биологична и екологична експертиза, призната от съда.

Отнемането на територия от Природен Парк Витоша е казус от основаването на парка през 1934 година и провокира възмущението на природозащитниците, още повече, че се случи в разгара на митингите против решението на Министерски съвет за Природен Парк Пирин. Заповедта беше обжалвана и Нено Димов я отдръпна, само че това е единствено краткотрайно решение.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР