След кървавата касапница край Своге, отнела живота на 16 души,

...
След кървавата касапница край Своге, отнела живота на 16 души,
Коментари Харесай

Експерт разкри пред БЛИЦ горещи подробности за касапницата в Своге

След кървавата кланица край Своге, лишила живота на 16 души, все по-актуален става въпросът за положението на пътя в региона на тежкия случай. Експертът инж. Ясен Ишев, ръководител на УС на научно-техническите съюзи по превоза в България, разяснява пред БЛИЦ какви са особеностите на пътя в региона на тежката злополука и първокласен ли е бил ремонтът, изработен преди няколко години.

Познавате ли трасето на сектора?
Познавам цялото трасе, то е 80 км. Често пътувам. Пътят действително пресича Стара планина, при сложни условия- изкачвания, спускания, остри криви, пресичания. Само от София до Своге броят на обитаемоте места е 5- Нови Искър, Владитричков, Луково, гара Томпсън, Своге. Всички те са обезопасени. В планинския терен по дефилето има всички нужни знаци, има доста ограничавания на скоростта до 40 км.
Преди години пътят беше в недобро положение, без еластична ограда, липса на защитни огради и така нататък

Пътят на излизане от Своге в посока София е прав сектор, с десен завой и отново втурване. Можело ли е да се проектира по различен метод?
Пътят е изработен по Програма “ Транзитни пътища “, самото техническо задание и изискванията на финансиране не позволяваха тогава преди 8-10 години да се излиза от към този момент съществуващото трасе на пътя. Винаги предлагам преди планиране на нов път да се вършат инспекции и одити по пътна сигурност, с цел да се преодоляват рисковете, само че това е път който се ремонтира.
Там, където се случи тежкият случай, в действителност има един прав сектор и завоят е десен с надолнище, само че има всички нужни знаци, ограничавания на скоростта, даже има жълти знаци с предизвестие за заплаха от ПТП, водачите са в обитаемо място, само че комбинацията прав сектор със втурване е подвеждащо.

Пътят е изпълнен по стандартите на FIDIC, каква е Вашата оценка като ползвател и специалист?
Пътят е изпълнен съгласно заданието, беше пуснат за употреба през 2014г., макар че Акт 16 е подписан по-късно, само че това не е изключение. След приемане на акт 15 и координиране с КАТ оборудването се пуска за употреба, Възложителят закъснява поради разнообразни аргументи. По принцип гаранцията на асфалтовото покритие съгласно Наредбата е двугодишна т.е., към този момент е предходна. И да не забравяме, че от както започнаха ремонтите по Автомагистрала “Хемус “ целия трафик на тежкотоварни коли минава по този път.

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР