След Камарата на следователите, и Асоциацията на прокурорите в България

...
След Камарата на следователите, и Асоциацията на прокурорите в България
Коментари Харесай

И Асоциацията на прокурорите защити достойнството на гилдията, като осъди опитите на ССБ да дискредитира държавното обвинение

След Камарата на следователите, и Асоциацията на прокурорите в България излезе със мнение против опитите на политически обвързаната съдийска организация - Съюза на съдиите в България, да бъде дискредитирана активността на прокуратурата, написа "Правен свят ".

От съсловната организация на прокурорите акцентират, че се причисляват и към позицията на Прокурорската гилдия от сряда, в която кадровиците осъдиха зачестилите манипулативно интерпретирани материали за работата на държавното обвиняване, които се появиха и мултиплицираха в някои медии, благосъстоятелност на подсъдими или свързани с тях лица.

От Асоциацията на прокурорите акцентират, че "компроматната атака произлиза от лица, наранени от дейната работа на прокуратурата, които са съумели през мъчително дългия преход от тоталитарна към правова страна да изградят лични империи ".

"В тези техни непокътнати територии е наложено цялостно неуважение към законите на страната, правата на елементарния човек и многовековните морални правила на цивилизованите страни, а притежателите на тези империи имат построено през десетилетията твърдо чувство за недостижимост, което в този момент гневно пазят.

Задача на прокуратурата е посредством предприемане на дейности в границите на нейната подготвеност да унищожи ареала на тези застрашаващи публичния ред феномени.

Считаме че Прокуратурата извършва своята съществена функционалност с все по-голяма успеваемост и това неотменно води до усилване на опълчването от страна на засегнатите, доста от които за първи път усещат тежестта на закона ", написа в позицията на Асоциацията на прокурорите.

Обвинителите с терзание установяват, че към същите тези операции и офанзиви против прокуратурата, произлизащи от засегнатите от активността й, безрезервно се включва и Съюзът на съдиите в България. "Странно звучи апелът на управителния съвет на една от съсловните съдийски организации към Висш съдебен съвет за виновна полемика по събитията от последната седмица, които съгласно тях имат директно влияние върху доверието в правосъдната власт.

Неприемливо е от професионална позиция отправеното предизвестие, че правосъдната власт е застрашена през 2020 и идващите години да се трансформира в "авторитарна и репресивна ", което предизвестие е съпроводено от трансформиралия се към този момент в мантра образец с решението на Европейски съд по правата на човека "Колеви против България ".

Такъв дегенеративен развой е неосъществим в границите на Прокуратурата и това е известно пределно добре и на създателите на апела. Конюнктурното изопачение на интензивността на прокуратурата в опит за узурпиране на власт приказва ясно за други фактори, противоположни на същността на правосъдната власт да твори правдивост ", гласи още позицията на прокурорите.

Ето и цялостния текст на позицията на Асоциацията на прокурорите:

Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България застава напълно в поддръжка на изказването на Прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС) от 05.02.2020 година, с което изрично се осъжда водената сега отрицателна акция против прокуратурата.

В тази акция са ангажирани медии, посредством които в общественото пространство се разпространяват превратно или напълно погрешно интерпретирани обстоятелства и събития, засягащи директно престижа на Прокуратурата. Без да се сортират средствата и като се манипулира публичното мнение, посредством умишленото разпространение на лъжливи обстоятелства в някои от средствата за всеобщо осведомление.

Това е обяснимо, тъй като компроматната атака произлиза от лица, наранени от дейната работа на прокуратурата, които са съумели през мъчително дългия преход от тоталитарна към правова страна да изградят лични империи.

В тези техни непокътнати територии е наложено цялостно неуважение към законите на страната, правата на елементарния човек и многовековните морални правила на цивилизованите страни, а притежателите на тези империи имат построено през десетилетията твърдо чувство за недостижимост, което в този момент гневно пазят.

Задача на прокуратурата е посредством предприемане на дейности в границите на нейната подготвеност да унищожи ареала на тези застрашаващи публичния ред феномени.

Считаме че Прокуратурата извършва своята съществена функционалност с все по-голяма успеваемост и това неотменно води до усилване на опълчването от страна на засегнатите, доста от които за първи път усещат тежестта на закона.

В тази връзка следва още веднъж да напомним на всички критици на битката на прокуратурата против най - тежките форми на корупция, че българският съд има последната дума доколко са били погазени законите на страната и какви да бъдат наказванията на отговорните лица.

Въпреки настоящите събития, ние работещите прокурори постоянно сме се отнасяли с почитание към високо виновната работата на сътрудниците съдии и от наша страна няма и умисъл да се месим по какъвто и да е метод в процесите на съдийското самоуправление.

Приемаме за собствен дълг обаче да обявим обществено нашето противоречие и възходяща паника от дейностите на някои наши сътрудници съдии, които драговолно се включват в несекващите нападки против Прокуратурата. Не считаме за случайност това, че техните апели за правда и съблюдаване на етичните правила бяха оповестени от същите медии, по същото време с към този момент посочените от прокурорската гилдия имитации.

Очевиден е стремежът за съсредоточено влияние от няколко страни върху съзнанието на хората, че прокуратурата е една недемократична и прикрито функционираща конструкция от нечестни хора.

Странно звучи апелът на управителния съвет на една от съсловните съдийски организации към Висш съдебен съвет за виновна полемика по събитията от последната седмица, които съгласно тях имат директно влияние върху доверието в правосъдната власт.

Според същото изказване тези събития са посочили институционален спор сред управлението на прокуратурата и Президентството, и това било въпрос, който в най - висока степен визира действието на правовата страна.

Считаме, че тъкмо правилата на правовата страна диктуват нуждата да се изяснят конституционните граници за използване на закона по отношение на висшите представители на държавната власт.

Казусът, наложил питането към Конституционния съд, не е изкуствено основан, а е поднесен от живия живот и беше показан на обществото без никакви козметични промени.

Това неподправено показване на обстоятелства от живота на страната би трябвало да се приветства от сътрудниците съдии, които приканват правосъдната власт да показва своята самостоятелност като "ежедневно потвърждава, че фактически е способна посредством системата на управителните си органи да се ръководи транспарантно, предсказуемо и в публичен интерес ".

Именно публичният интерес изисква да няма неясноти по използването на закона и за най - изявените избраници на народа, който чака от тях да въплъщават добродетелите на нацията.

Неприемливо е от професионална позиция отправеното предизвестие, че правосъдната власт е застрашена през 2020 и идващите години да се трансформира в "авторитарна и репресивна ", което предизвестие е съпроводено от трансформиралия се към този момент в мантра образец с решението на Европейски съд по правата на човека "Колеви против България ".

Такъв дегенеративен развой е неосъществим в границите на Прокуратурата и това е известно пределно добре и на създателите на апела. Конюнктурното изопачение на интензивността на прокуратурата в опит за узурпиране на власт приказва ясно за други фактори, противоположни на същността на правосъдната власт да твори правдивост.

Изложеното по - горе ни стимулира да изкажем нашата поддръжка в интерес на изказването на прокурорската гилдия от 05.02.2020 година, както и изрично да възразим и осъдим всички опити за дестабилизиране на Прокуратурата на Република България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР