След жестоката катастрофа на бул.Черни връх скоростните рекорди продължават. Камерите

...
След жестоката катастрофа на бул.Черни връх скоростните рекорди продължават. Камерите
Коментари Харесай

Скоростните рекорди на бул. “Черни връх“ продължават и след жестоката катастрофа на Семерджиев

След жестоката злополука на бул. " Черни връх " скоростните върхове не престават. Камерите на " Пътна полиция " са хванали водач, който е карал със скорост близка до тази, с която катастрофира обвиненият Георги Семерджиев.
Прочетете още
Така се оказва, че даже толкоз тежка злополука, при която дрогиран водач убива две девойки, инцидентно минаващи на кръстовището, не може да стресне и дисциплинира другите водачи, оповестява Българска национална телевизия.

Оказва се, че казусът " Семерджиев " не е стреснал някои от водачите. Въпреки засиленият надзор и камерите за скорост в региона някои водачи не престават да карат безрасъдно като навлизат с превишена скорост в кръстовището.

От " Пътна полиция " и регистрират и друга рискова наклонност. Все по-често зад най-дръзките нарушавания стоят млади водачи без опит. Ето какво демонстрират данните от инспекциите през последното денощие.

При тествани над 8000 МПС са формирани малко над 2500 фиша и над 700 акта за административни нарушавания. Общо 23-ма водачи са хванати зад кормилото след приложимост на алкохол. 13 са карали над 1.2 промила в кръвта. 17 са хванати зад кормилото след приложимост на наркотични субстанции. Петима са отказали да бъдат тествани.

Въпреки смразяващите фрагменти от жестоката злополука на бул. " Черни връх ", при която починаха две млади дами, водачи не престават да карат със скорост два пъти над разрешените 50 км в час. Отсечката към този момент е под 24-часов надзор, а след случая е засечен връх от 137 километра в час. Шофьрът е карал съвсем със скоростта на рецидивиста Георги Семерджиев, който съгласно експертизите по делото е връхлетял в кръстовището със 166 километра в час.

" Имаме скорости от 105, 110, 115, 120 км/час. Анализът демонстрира, че денем нямаме такива високи превишения. Високите превишения са в тъмната част на деня ", изясни старши контрольор Тихомир Неделчев, от " Пътна полиция ", Столична дирекция на вътрешните работи.

От началото на годината в правата на бул. " Черни връх " са хванати 9330 водачи, които са карали с превишена скорост. От Министерство на вътрешните работи описват, че всеки ден камерата се реалокира на разнообразни сектори от пътя, който подготвя да се кара бързо. Само в границите на час екипът ни става свидител на няколко нарушавания с към 30 километра в час над допустимото.

Заснетите фрагменти се трансферират автоматизирано към единния център за обработка на нарушаванията. Глобата се постанова в границите на два дни. След това фишът се изпраща по пощата. Другите разновидности са да се връчи при инспекция на пътя или когато водачите би трябвало да употребяват административна услуга в КАТ. При скорост над 50 километра в час в обитаемо място санкцията е 700 лева като при всяко превишение с 5 километра от горната страна се усилва с 50 лв., а книжката се лишава за три месеца.

" Контролът, който реализираме ние, екипите на " Пътна полиция " и " Охранителна полиция, " е много повишен. Има повишена численост на открити водачи след приложимост на алкохол и наркотични субстанции. Това са нормално млади жители. Моето мнение е, че всичко е до съзнание ", разяснява ст. контрольор Неделчев.

От " Пътна полиция " регистрират, че все по-често дръзките нарушавания се вършат точно от млади водачи без стаж зад кормилото. Според специалисти по пътна сигурност една от аргументите е възприятието за безотговорност поради сложното използване на санкциите и наказананията, което от време на време лишава години. Освен това доста от камерите се отбелязват в мобилни приложения и фейсбук групи.

Срещу шофьорската взаимност от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия оферират камерите на " Пътна полиция " и АПИ да се обединят в една централизирана система. По този метод ще може да се вкара следенето на междинна скорост в отвън обитаемоте места, а броят на камерите ще нарастне близо три пъти.

" Тогава превишаването на скоростта ще се обезсмисли. И да караш бързо ще би трябвало някъде да забавиш или да спреш, с цел да не бъдеш глобен. Няма да се постанова да се купуват нови камери, да се отчуждават имоти и по този начин нататък. Нещо, което лишава години, а ще употребяваме запас, който имаме и това няма да коства скъпо ", счита Илия Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

Според специалисти има потребност и от незабавен ремонт на системата за образование на новите водачи, която да акцентира точно на ръководството при по-високи скорости.

" Един автомобил, който тежи звук, звук и половина, два със скорост над 50 км в час е машина, която може да убие и да аргументи големи провали и като че ли младите не си дават напълно сметка за това ", споделя още Илия Тодоров.

Според данни на неправителствения бранш директните и косвените загуби от произшествия излизат годишно над 2 милиарда лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР