След жалба на двама кандидати за общински съветници от Местна

...
След жалба на двама кандидати за общински съветници от Местна
Коментари Харесай

Административният съд в Добрич отмени решение на ОИК – Балчик, свързано с избор на общински съветници

След тъжба на двама претенденти за общински съветници от Местна коалиция Вътрешна македонска революционна организация (ГЕРБ, СДС), Административният съд в Добрич анулира решението на ОИК – Балчик, с което са оповестени резултатите от локалните избори за общински съветници в община Балчик, в частта за преференциите и връща книжата на изборната комисия за оповестяване на действителните резултати.
Делото е формирано по тъжба на претенденти за общински съветници, в която настояват, че имат повече преференции от посочените в протокола на ОИК, както и че измежду недействителните бюлетини има доста действителни в интерес на жалбоподателите.
В хода на инспекцията съдът е открил, че в СИК 11 в Балчик и в секционната комисия в с. Соколово има разминаване сред данните в протокола във връзка с недействителните бюлетини и тяхното съществуване в чувалите. Според протокола на изборната комисия в секцията в Балчик са открити 47 недействителни бюлетини, а в секцията в Соколово – 94. Но при огледа на чувалите с изборните бумаги няма невалидни бюлетини в балчишката секция, а в секцията в Соколово броят им е 44. Не са открити маркирани като недействителни 97 бюлетини в двете секции. Съдът приема, че разминаването сред данните в протоколите на СИК и на откритите в реалност при огледа на чувалите от секционните комисии е нарушаване на изборните правила и от това нарушаване не може да се разбере действителната воля на гласоподавателите.
ОИК би трябвало да откри съществуват ли посочените в протоколите на СИК 11 и 32 „ недействителни бюлетини “, дали те са недействителни, за кого са подадени и дали биха се отразили на крайния резултат при разпределението на преференциите в МК Вътрешна македонска революционна организация /ГЕРБ, СДС/.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР