След изявлението на Доналд Тръмп в сряда цените на петрола

...
След изявлението на Доналд Тръмп в сряда цените на петрола
Коментари Харесай

Напрежението между САЩ и Иран оскъпи превоза на петрол и газ

След изказването на Доналд Тръмп в сряда цените на петрола се върнаха до първичните си равнища - там, където бяха преди убийството на иранския военачалник Касем Солеймани

Въпреки че Съединени американски щати и Иран към този момент заобиколиха изострен спор, притежателите на петролни и газови танкери са подготвени да платят цената на евентуален спор. От словесни нападки напрежението ескалира до офанзиви с ракети, а застрахователните разноски за превоз доста се покачиха.

Според източници от сектора, представени от Reuters, плащаните награди за рискови танкери, преминаващи през Ормузкия пролив, могат да се усилят фрапантно. Това ще докара до разноски от хиляди долари за транспортни такси, които ще се отразят на купувачите на горива, най-много в Азия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се случва?

Около 20% от международния ресурс на недопечен нефт и към една четвърт от този на полутечен природен газ се транспортират с танкери през Ормузкия пролив, който свързва Индийския океан с Персийския залив. Саудитска Арабия е най-големият експортьор на недопечен нефт, а Катар – на полутечен газ.

Собствениците на танкерите заплащат годишна застраховка за боен риск, както и спомагателни награди за плавания в рисковата територия. Двете се пресмятат самостоятелно съгласно цената на транспортното средство за 7-дневен период.

Застрахователите показват, че рискът за плавания в тази територия се е покачил до 0.35% спрямо 0.15% през декември. Те пресмятат, че тези спомагателни разноски са от порядъка на 150 до 200 хиляди $ за едно корабоплаване.

В отбранителна позиция

Заради нападенията над американски бази в Ирак най-големият саудитски транспортьор Bahri приключи краткотрайно част от плаванията си в Омрузкия пролив, написа FT. Ходът може да ограничи доставки от най-големия експортьор на суровината по света.

Арабската страна разчита на лични танкери за транспорт на гориво и по-голямата част от износа й минава през протока. В момента кралството пресмята последствията от офанзивите през миналите дни. Няма информация по кое време доставките през протока ще бъдат обновени.

Мненията в сектора

" Загрижени сме, що се отнася до напрежението в региона на залива ", споделя пред Reuters Свейн Рингбакен, ръководещ шеф на норвежкия корабен осигурител Den Norske Krigsforsikring for Skib. " Преминаващите кораби в района са обект на спомагателни застрахователни награди за военни опасности, които имат капацитет да се усилят поради последните събития. "

Други участници от корабоплаването не са толкоз загрижени за спомагателната финансова тежест. Те се аргументират, че актуалното ценообразуване на рисковете за прекосяване през Персийския залив към този момент се е отразило върху комерсиалните доставки и може да се резервира, в случай че спорът не ескалира в допълнение.

" За газовите пазари напрежението в Близкия изток значи, че всички погледи ще бъдат ориентирани към рисковете от прекосяване през Ормузкия пролив ", твърди анализаторът от Credi Suisse Саул Кавонич. " Продължително затваряне на протока може да увеличи цените на природния газ до небето и да се стигне до деструктивен сюжет, който да преобърне напълно пазара ", обобщава той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР