След изморителене маратон от 17 часа и половина заседание Европейският

...
След изморителене маратон от 17 часа и половина заседание Европейският
Коментари Харесай

Няма да е Кристалина, разкри Борисов след днешните пазарлъци в ЕС

След изморителене маратон от 17 часа и половина съвещание Европейският съвет още веднъж не съумя да реализира единодушие по назначенията на висшите постове в Европейски Съюз. Заседанието ще продължи на следващия ден от 12:00 ч. българско време.

Първоначално се предвиждаше тази нощ да се стигне до консенсус, с опция съвещанието да бъде удължено през днешния ден. Вместо това държавните и държавните ръководители заседаваха от нощес съвсем без спиране, разискаха разнообразни благоприятни условия, само че не се споразумяха.

Ако на следващия ден те реализиран решение за идващия ръководител на Европейската комисия, предлагането им би трябвало да бъде гласувано от Европейския парламент в четвъртък. Едновременно с този пост се договарят и позициите на ръководител на Европейския съвет, на висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността, на началник на Европейската централна банка.

" Не сме спали, не сме си ходили. Това са 40 часа и продължаваме на следващия ден в 11 часа. Нямаме решение ", показа пред български публицисти в Брюксел и министър председателят Борисов.

Той опроверга информацията на Ройтерс, че Кристалина Георгиева ще е идващия ръководител на Европейския съвет.

„ Засега се обрисува коалиция сред ЕНП и социалдемократите, Франс Тимерманс да е ръководител на Еврокомисията, а Манфред Вебер на Европарламента ”, уточни Борисов. „ Теоритично не е допустимо да имаш и комисар и ръководител на Съвета. Няма по какъв начин да стане. Вчера приказвах с Кристалина Георгиева, през днешния ден също се чухме. Тя има прелестна работа в Световната банка ”, добави министър председателят.

Мария Габриел няма да е външен министър на Европа, отказали сме поста, посочи още той

„ Комисар с действителен сектор или договарящ - кое е по-важно за нас? Представете си, в случай че страните от Западните Балкани не бъдат поканени. Считам, че на нас ни би трябвало действителен сектор и човек в комисията. Мисля, че Мария Габриел е потвърдена като човек ", сподели Борисов.

„ Вебер - на Народното събрание, Тимерманс - на комисията. Тази форма би събрала най-вече поддръжка. Търси се болшинство, с цел да може нашите оферти да минат. Утре в 11 часа ще приказваме ”, заключи още той Борисов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР