След изложението в Лас Вегас технологията Wi-Fi 6 предстои да

...
След изложението в Лас Вегас технологията Wi-Fi 6 предстои да
Коментари Харесай

CES 2020: По-бързият Wi-Fi 6 вече е факт

След ревюто в Лас Вегас технологията Wi-Fi 6 следва да бъде вградена във всяко ново устройство и по този начин естествено ще попадне в джобовете и домовете на хората

По-бързият Wi-Fi идва в преносими компютри и рутери, подготвени да плъзнат по пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

През последното десетилетие домовете ни се изпълниха с устройства – дребни и огромни – които са свързани с Wi-Fi мрежата. Всяко от тях изисква известно време и честотна лента от домашния рутер и това от ден на ден се трансформира в проблем – колкото повече устройства има, толкоз повече „ изтънява ” потенциалът на рутера. Добрата вест е, че дълго чаканата нова спецификация Wi-Fi 6 е към този момент факт.

Wi-Fi 6 има за задача да направи преноса на данни по-ефективен, с цел да ни предложи по-високи скорости, а тазгодишното издание на CES сподели, че новият Wi-Fi стандарт най-сетне е към този момент действителност, освен заричане. Wi-Fi 6 рутери и крайни устройства дефилираха навсякъде из ревюто в Лас Вегас. Който възнамерява подмяната на остарялата техника с нова, следва да има поради, че към този момент доста модели поддържат Wi-Fi 6 – маршрутизатори, преносими компютри, смарт телефони и други

Най-големият скок напред за Wi-Fi 6 е фактът, че Wi-Fi „ слиза ” надолу в по-достъпните модели рутери, т.е. в по-бюджетните. Това е значително, тъй като всички останали типове устройства с безжична мрежа няма по какъв начин да се възползват от по-бързата безжична връзка, в случай че Wi-Fi 6 е единствено „ екстра ” в скъпите рутери, тоест – в случай че е необичайност.
още по тематиката
От друга страна, Wi-Fi 6 най-сетне навлиза и в джаджите, които купуваме и използваме. Естествено, първите модели са факт от дълго време – iPhone 11 и 11 Pro включват Wi-Fi 6 и към този момент са продадени в милиони бройки от стартирането им през септември до момента.

Но CES 2020 сподели, че поддръжката на Wi-Fi 6 се трансформира в норма за устройствата от всички типове и ниши. Много производители оповестиха нови преносими компютри с Wi-Fi 6, което значи, че скоро пазарът ще бъде доминиран от по-бързата мрежова връзка.

Важно е да се знае, че Wi-Fi 6 дава обещание нарастване на скоростта до 9,6 Gbps спрямо теоретичния най-много от 3,5 Gbps на Wi-Fi 5. Но тази спомагателна честотна лента е по-скоро замислена да разреши на маршрутизаторите да разпрострат интернет покритието върху множеството устройства в дома, а не да доставя пикови „ прояви ” на свръх-скорост за едно съответно устройство.

Предимствата на Wi-Fi 6 в действителност ще се видят занапред, с течение на времето, защото от ден на ден устройства ще поддържат стандарта и неговата успеваемост на предаване на данни ще ни помогне по-успешно да свържем повече джаджи в мрежата, без това да е с цената на компромис със скоростта. След тазгодишното ревю Wi-Fi 6 следва да бъде вграден във всяко ново устройство, тъй че естествено да попадне в джобовете и домовете на хората.

Преди да отпразнуваме „ идването ” на Wi-Fi 6 въпреки всичко би трябвало да сме наясно, че цялостният му искра ще стане факт едвам тогава, когато и рутерите, и всички свързани към тях устройства мигрират към Wi-Fi 6, т.е. когато поддръжката е двустранна и всеобхватна.

Междувременно експертите чакат появяването на хибридни устройства с Wi-Fi 6E – нещо, което би разширило в допълнение скоростите и потенциала на Wi-Fi. В момента множеството Wi-Fi рутери работят на две „ равнища ” – две честотни ленти, в които излъчват сигнали. В някои страни по света обаче може да бъде отворена и трета честотна лента за локалните безжични мрежи, тъй че Wi-Fi 6E ще се възползва от нея.

Също по този начин се чака да стартираме да виждаме „ сдвояване ” на Wi-Fi 6 с новия стандарт за клетъчните мрежи 5G. Това, несъмнено, е в по-далечна вероятност и ще зависи от въпроса до каква степен 5G ще се яви жизнеспособно решение за домашния интернет. Засега наподобява, че по-скоро новата технология първо ще обслужва индустриални приложения и едвам на по-късен стадий ще навлезе като решение за домакински интернет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР