След излизането на Великобритания от Европейския съюз, блокът ще загуби

...
След излизането на Великобритания от Европейския съюз, блокът ще загуби
Коментари Харесай

Йотингер: ЕС ще загуби до 15 млрд. евро след Брекзит

След излизането на Англия от Европейския съюз, блокът ще загуби сред 12 и 15 милиарда евро от портфейла си. Вероятно този развой ще докара до орязване на европрограми, съобщи еврокомисарят по бюджет и човешки запаси Гюнтер Йотингер по време на полемика в София. Йотингер прикани България да влага повече средства в просвета и добави, че главен дирек на бюджетната политика на Брюксел ще бъдат научните проучвания и програмата „ Хоризонт 2020 “.

На полемиката в Софийския университет Йотингер очерта две съществени провокации пред Европейски Съюз - Брекзит и новите отговорности, свързани с мигрантската рецесия и отбраната на границите. Според еврокомисаря бъдещето на Съюза е обвързвано с приемането на нови страни членки, както и построяването на обща правна рамка за финансиране за целия блок. Крайната цел - равнене на стандарта на живот в европейските страни. Йотингер цитира данни за брутния вътрешен артикул на глава от популацията в някои страни членки. В Люксембург той е 90 000 евро, в Германия - 42 000, а в България - 6 500 евро.
Гюнтер Йотингер, европейски комисар по въпросите на бюджета и човешките запаси: Българският Брутният вътрешен продукт на глава от популацията би трябвало да нарасне осезаемо през идващите години, към 10-15 000 евро. В противоположен случай, това неравноправие ще унищожи солидарността в Европейски Съюз. Затова кохезионните фондове са толкоз значими.За всяко евро, което София заплаща на Брюксел се получат 5-6 евро в планове, инфраструктура.
Според Йотингер Брекзит ще се окаже тежко тестване за Европейски Съюз. Прогнозите демонстрират, че някои от финансовите дупки могат да доближат до 25 милиарда евро. Дефицитът евентуално ще се покрие с нови средства от страните членки. Това ще докара до орязване на някои от европрограмите с по няколко милиарда евро.

Темата за ефикасното систематизиране на евросредствата беше дискутирана и на „ Дондуков 2 “. След среща с Йотингер президентът Румен Радев прикани в бъдещата Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз да бъдат планувани стратегии за стимулиране на развиването на човешкия капитал, научноизследователската и развойната активност в по-слабо развитите райони. По думите на президента страната ни ще работи дружно с Европейската комисия за намирането на най-хубавия компромис.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР