След изключително сложна акция, продължила повече от 16 часа, обединените

...
След изключително сложна акция, продължила повече от 16 часа, обединените
Коментари Харесай

Драма на връх Мермерите! Белгийци изоставили пострадало момче на 2600 метра! Българи го спасяват цяла нощ…

След извънредно комплицирана акция, траяла повече от 16 часа, обединените старания на планинските спасители от Дупница и Самоков избавиха юноша. Спасяването на 18-годишният Анди от Белгия завърши сполучливо тази заран. Изключително тежкият регион, гъстата мъгла, дъжд, градушка, стръмен и хлъзгав сектор бяха причина в акцията да се включат 15 “Ангели от планината”, съобщи zadupnitsa.com.

Дупнишките спасители получават сигнал от своите сътрудници от Самоков за потърпевш човек в региона на връх Мермерите, на към 2600 метра. Сигналът идва от група от 15 белгийски скаути, които предния ден са засечени в региона на Седемте езера.

Около 14 часа през вчерашния ден, спасителите от Самоков алармират на сътрудниците си от Дупница за потърпевшо 18-годишно момче от белгийската група, което е получило контузия в коляното и е невероятно да се движи. 5-ма дежурни планински спасители на Езерата – Борислав Ранков, Мартин Джокин, Златомир Огнянов, Георги Никифоров и стажант-спасителката Евелина Малинова незабавно потеглят към мястото.

Предвид отдалечеността и сложния регион, от Дупница потеглят още 2-ма от планинските спасители – Божидар Джокин и Емил Павлов, които дружно с сътрудниците си от Самоков потеглят към потърпевшия. “5-мата сътрудници са пристигнали към 18 часа при потърпевшото момче. За моя изненада, а и на сътрудниците, групата е изоставила потърпевшия.

Оставили са единствено едно момче с него, а скаутите са траяли, евентуално към Рилския манастир. Веднага са шинирали крайници, и са подхванали ограничения по попречване изпадането в хипотермично положение при мощен дъжд, непрекъснат дъжд с влажен сняг и температура към 5 градуса на 2600 метра надморска височина. Останалата група пристигнахме към 20 часа с планинска носилка.

Мястото е доста красиво, само че едно от най-недостъпните – с доста стръмни сектори, отдалечено еднообразно от всяка една точка, от където може да бъде превозен с кола за спешна помощ, а като прибавим бурята, видимостта от едвам 2 метра поради мъглата, рискът за всички не бе по никакъв начин дребен. Нямахме време за отмора макар тежкия преход и незабавно трябваше да потегляме. Изключително неприятно време, а като прибавим, че и потърпевшият бе над 100 килограма…

Взехме решение да тръгнем към Седемте езера. Почти от самото начало сме носили на смени потърпевшото момче, тъй като по камъните и изключителния надолнище нямаше по какъв начин да се движи количката. В превозването помагаше и неговият другар. Около 30 минути след среднощ, стигнахме в региона на Окото, където бяхме пресрещнати от други 3-ма наши сътрудници.

За злощастие, счупи се носилката на сътрудниците от Самоков, успяхме на място с подръчни материали да я позакрепим и превозването продължи още известно време. Носилката дефинитивно се счупи и се наложи да се върви до хижата на Седемте езера, с цел да се докара тежката желязна носилка, с цел да продължим акцията.

Към 4 часа през нощта успяхме да свалим потърпевшото момче до долна станция на лифта, където чакаше кола за спешна помощ, с цел да го транспортира до болничното заведение и окаже помощ”, описа Павлов.

“Травмата е на коляното, само че какво е положението му и какво се е случило, би трябвало да потърсите информация от лекарите. Нямаше по какъв начин да бъде вдигнат хеликоптер при тези условия за акцията и се наложи наземна помощ. Важното е, че никой от сътрудниците от Дупница и Самоков не  пострада, момчето бе избавено и оказана му здравна помощ”, добави Павлов, който безусловно след акцията. “Изтощени сме, несъмнено, само че е обикновено. Няма по какъв начин да почиваме, тъй като всеки един от нас е с задължения и всички сме на работните си места от тази заран. Ако няма различен сигнал, а уповавам се да няма, тази вечер ще почиваме. Важното е, че си свършихме работата както трябва”, заключи Павлов.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР