След изготвянето на изравнителните сметки за отоплителния сезон Топлофикация София

...
След изготвянето на изравнителните сметки за отоплителния сезон Топлофикация София
Коментари Харесай

КЕВР: Топлофикация София да даде информация за реално изразходваната топлинна енергия

След правенето на изравнителните сметки за отоплителния сезон " Топлофикация София " ЕАД би трябвало да показа на всички клиенти в тестваните жилищни здания информация за действително изразходваната от тях и фактурирана топлинна сила за интервала декември 2019 – март 2020 г, както и дължимите суми от корекции.
Информация за това следва да бъде предоставена и в Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР), оповестиха от енергийния регулатор. В период до 30.07.2020 година сдружението е задължено да осведоми всички свои консуматори по отношение на осъществяването на Директива 2012/27/ЕС на Европейския парламент, с която се регламентира въвеждането на уреди за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечен доклад. В същия период «Топлофикация София “ е належащо да провежда и организира осведомителна акция по отношение на въведената интегрирана осведомителна система ERP SAP.
Посочените наложителни инструкции са дадени в отчета на КЕВР след завършилата изключителна инспекция на " Топлофикация София “ ЕАД “, разпоредена от ръководителя на КЕВР във връзка със сигнали за повишени сметки за топлинна сила за м. март 2020 година на клиенти на сдружението. В едноседмичен период след приключването на дадените периоди „ Топлофикация София “ ЕАД следва да показа на КЕВР доказателства за тяхното осъществяване.
В отчета от инспекцията се показва, че главната задача на проверяващия екип е била да откри дали „ Топлофикация София “ ЕАД извършва издадената й от КЕВР лицензия за транспорт на топлинна сила. Проверени и оценени са и данните за количествата топлинна сила, която е била доставена и фактурирана на клиентите както през интервала декември 2019 – март 2020 година, по този начин и през м. март 2020 година За тези интервали специалистите на КЕВР са изискали от сдружението и подробна информация за потреблението и начислената топлинна сила в 12 случайно определени топлофицирани здания в разнообразни региони на столицата, в това число и етажна благосъстоятелност, където клиенти са подали тъжби за начислените им суми .
Проверката откри, че нормативната уредба дава опция на клиентите в здания етажна благосъстоятелност независимо да изберат метода, по който в техните месечни фактури да бъде начислявана употребената топлинна сила - по действителен доклад на средствата за дялово систематизиране в парцелите им, или по планирани данни, на база действително регистрирано ползване за предходния регистриран интервал. Отчетено е, че към 2020 година единствено 6 % от битовите клиенти на „ Топлофикация София “ ЕАД са на действителен месечен доклад, а 94 % от потребителите - на планиран доклад. И в двата случая количествата начислена топлинна сила в сгради-етажна благосъстоятелност се дефинират според Методиката към Наредбата за топлоснабдяването на Министерство на енергетиката. Съществено е събитието, че месечните сметки, изготвяни по планирани данни, се образуват, от една страна – от сила за отопление, отразяваща действителното ползване в парцела през последния регистриран интервал, поправена с коефициент, отразяващ смяната в потреблението в постройката и климатичните условия, а въпреки това – от сила за затопляне на вода за битови потребности, която не регистрира климатичните фактори и действително регистрираната в абонатната станция топлинна сила.
При тестваните абонатни станции, обособени клиенти в жилищни здания и тъжби на клиенти инспекцията установи, че:
За всеки месец от декември 2019 година до февруари 2020 година в това число, сдружението е фактурирало на клиентите си приблизително с към 15% топлинна сила по-малко от действително потребената . За тези три месеца клиентите на сдружението са получили надлежно по-ниски сметки.
За м. март 2020 година, фактурираната на клиентите топлинна сила е била с към 12% повече от действително доставената в абонатните станции, надлежно и сметките на потребителите са били по-високи.
Този метод на фактуриране цели да бъдат облекчени сметките на клиентите през най-студените зимни месеци и се ползва през всеки отоплителен сезон, на съображение на Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в сгради-етажна благосъстоятелност
Цената на топлинната сила за м. март 2020 година е с 2,84 лева по-висока от тази за м.март 2019 година (Съгласно Решение № Ц-18 от 01.07.2019 година - 95,64 лева./MWh, без Данък добавена стойност и според Решение № Ц-15 от 01.10.2018 година -92,80 лева./MWh без ДДС)
Данните от инспекцията демонстрират, че за интервала декември 2019 - март 2020 година в това число, „ Топлофикация София “ ЕАД е фактурирала на клиентите по-малко от потребената от тях топлинна сила. Проверката откри, че месечните сметки на клиентите са направени от сдружението при съблюдаване на условията на Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в сгради-етажна благосъстоятелност. В годишните си изравнителни сметки клиентите на планиран доклад ще получат преизчисление на сумите за всеки месец от миналия регистриран интервал, като в тях ще бъде отразено действителното ползване и съответната цена на топлинната сила.
Обобщените констатации от инспекцията демонстрират, че не са открити нарушавания от страна на “Топлофикация София ” EАД на издадената на сдружението Лицензия за активността „ транспорт на топлинна сила “ на територията на гр. София и на Общите условия за продажба на топлинна сила за битови потребности, утвърдени с Решение №ОУ-1 от 27.06.2016 година на КЕВР.
В умозаключение на отчета от осъществената инспекция се показва, че случаи на неточно и ненапълно изнасяне и пояснение на обстоятелства и условия са съдействали в публичното пространство да възникне напрежение. В резултат на това в забележителна степен бяха основани неоправдани упования и част от потребителите бяха подведени. Към институциите и особено към КЕВР, бяха подадени огромен брой тъжби и възражения, които в главната си част бяха отвън нейните пълномощия.
Вижте още:
КЕВР се опълчи на Борисов за парното (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР