След избухването на епидемията от коронавируса, животът в Китай се

...
След избухването на епидемията от коронавируса, животът в Китай се
Коментари Харесай

Здравен код в смартфона регулира живота на китайците след епидемията

След експлоадирането на епидемията от ковид, животът в Китай се ръководи от един зелен знак на монитора на мобилния телефон. Това е " здравният код ", който демонстрира, че притежателят на телефона няма признаци (на COVID-19). Изисква се при качване в метрото, при регистрация в хотел или просто с цел да влезеш в Ухан - 11-милионния град в централен Китай, където пандемията стартира през декември.

Въвеждането на тази система стана допустима, тъй като смарт телефонът към този момент е неизменен признак на съвсем всеки китаец и тъй като ръководещата комунистическа партия прегърна концепцията за " цялостен Биг Брадър ", с цел да разшири следенето и контрола над обществото.

Влизайки в станция на метрото в Ухан, У Шънхон - шеф в шивашка фабрика, сканира с мобилния си телефон баркода от постер, който задейства приложението на здравния й код в нейния телефон. На екрана на телефона се появява зелен сигнал и част от номера на персоналната й карта. Охранителят, който е с маска и защитни очила, й маха да минава, оповестява Българска телеграфна агенция.

Ако се беше появил червен знак, охранителят щеше да научи, че У е записана като инфектирана, или че има температура или други признаци и чака диагноза. Жълт знак би означавал, че тя е имала контакт със инфектиран човек, само че не е завършила двуседмичната й карантина и значи би трябвало да е в болница или изолирана у дома.

У, която отиваше на среща с продавачи на дребно, откакто се е върнала тази седмица на работа, сподели, че системата й е помогнала да добие убеденост измежду двумесечната цялостна обсада на града, която опразни улиците му.

Хората с червен или жълт ход " сигурно не са на открито ", споделя 51-годишната У. " Така се усещам в сигурност. "

Широката приложимост на " здравния код " е част от напъните на управляващите да съживят китайската стопанска система, като предотвратят нова увеличение на инфекцията, когато служащите се връщат в заводите, офисите и магазините.

Почти всевъзможен достъп до Ухан - индустриален хъб в Централен Китай, бе преустановен на 23 януари, с цел да се ограничи разпространяването на ковид. Блокадата включваше и прилежащите градове в провинция Хубей, а след това на хората в цялата страна бе подредено да не излизат от домовете си в границите на най-строгия противоепидемичен надзор, налаган в миналото. Последните ограничавания за пътешестване в Ухан се чака да бъдат анулирани на 8 април.

Другите държавни управления би трябвало да обмислят възприемането на китайския модел за " цифрово следене на контактите ", предложиха откриватели от Оксфордския университет в публикация, оповестена във вторник в списание " Сайънс ". Вирусът се популяризира прекомерно бързо, с цел да бъде следен посредством обичайните способи за следене на пътя на болестта. " Той обаче може да бъде следен, в случай че процесът е по-бърз, по-ефикасен и с по-широк обсег ", пишат те.

След като се качи на метрото, У и други пасажери сканираха със смарт телефоните си различен код, с който записаха номера на вагона, в който пътуват, ако се наложи управляващите да ги открият по-късно.

Шафнер във вагона държеше надпис, изтъкнат за всички: " Моля, не сваляйте маските си по време на пътуването. Стойте на разстояние от т другите пасажери. Сканирайте кода, преди да слезете от влака ". Седалките бяха маркирани с точки, посочващи на пасажерите къде да седнат, с цел да бъдат на задоволително безвредно разстояние един от различен.

Тези процедури са рутинни и за посетителите в комерсиалните центрове, в офис здания и други обществени места в Ухан. Те демонстрират здравните си кодове, а защитата (с маски и ръкавици) ревизира температурата им, преди да ги пропусне.

Здравните кодове са част от все по-широката приложимост на високотехнологични способи за мониторинг, които наблюдават всичко, което китайските жители вършат на обществени места, онлайн и на работните си места. Милиони видеокамери следят улиците и в огромните, и в дребните градове. Сензори наблюдават интензивността в интернет и обществените мрежи. Държавните телекомуникационни оператори могат да наблюдават по какъв начин се движат притежателите на мобилни телефони.

Огромна компютъризирана система, известна като " обществен заем ", има за цел да наложи съблюдаване на формалните правила. На хора с прекалено много провинения - от съществени закононарушения до досадни нарушавания, като замърсяване с отпадъци, може да им бъде отказано да си купят билет за аероплан, да теглят заем, да получат държавна работа или да изоставен страната.

В декларация на управляващите в Тянцзин - пристанищен град с 16-милионно население недалече от Пекин, се споделя, че здравните кодове са краткотрайни, само че не се споделя по кое време потреблението им може да бъде анулирано.

Кодовете се издават посредством известната месинджър услуга WeChat на интернет колоса Tencent Ltd. и услугата за електронни заплащания Alipay на Alibaba Group, най-голямата в света компания за електронна търговия.

Около 900 млн. души употребяват системата на WeChat, съгласно младежкия вестник " Бейджин ют дейли " и други китайски медии. Не се оповестява нищо за броя на потребителите на Alipay.

Получаването на здравен код е елементарно: потребителите попълнят електронен формуляр с персоналните си данни, адрес и дали имат кашлица или температура. Системата не изисква удостоверение дали потребителят е здрав. Властите заплашват, че нарушителите подлежат на сурови санкции, само че до момента още не е конкретизирано какви ще бъдат те.

Според разпоредбите хора, които се опитат да пътуват с червен здравен код, ще бъдат маркирани в системата за " обществен заем ".

" Измамите, прикриването /на информация/ и други провинения " водят до санкции, които " съществено ще се отразят на техния живот и работа ", се споделя в известие на държавното управление на североизточната провинция Хъйлундзян. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР