След изборите в Германия като най-вероятен сценарий за управлението на

...
След изборите в Германия като най-вероятен сценарий за управлението на
Коментари Харесай

Какво представлява коалиция Ямайка, която би могла да управлява Германия?

След изборите в Германия като най-вероятен сюжет за ръководството на страната се обрисува обединението Ямайка. Името на обединението идва от трите цвята, с които се асоциират трите обединения, които ще влязат в състава й, а точно - черният за консерваторите на Ангела Меркел, зеленият за партията Зелени и жълтият за свободните демократи. От тези три цвята се състои знамето на Ямайка.

 © Българска телеграфна агенция
Подобна коалиция е имало до момента единствено на провинциално равнище.

В интервала 2009 година - 2012 година такава коалиция ръководи западната провинция Саар. Тя обаче бе разпусната, когато ХДС на Меркел смени тогавашния министър председател на провинцията Петер Мюлер, който отиде в Конституционния съд. Неговата приемничка Анегрет Крамп-Каренбауер реши да скапе ръководещата коалиция с аргумента, че има непреодолими разлики с либералите от Свободната демократическа партия.

Коалиция от вида Ямайка на провинциално равнище ръководи сега в северната провинция Шлезвиг-Холщайн. Но тя е на власт едвам от юни тази година. Премиерът Даниел Гюнтер споделя, че може да си показа такава коалиция да работи и на федерално равнище.

 Сложни договаряния пред Ангела Меркел за сформиране на съдружно държавно управление Сложни договаряния пред Ангела Меркел за сформиране на съдружно държавно управление
Новият остарял канцлер на Германия Ангела Меркел стартира комплицирани договаряния по сформиране на съдружно държавно управление след продобиване на четвърти мандат, само че...
 © Българска телеграфна агенция
Не е ясно обаче по какъв начин в действителност коалиция Ямайка би се показала на национално равнище. Консерваторите и свободните демократи възприемат по-благосклонна към бизнеса позиция за разлика от зелените, които имат по-дистанцирани връзки с промишления бранш. Исканията на Зелените за определяне на дата, след която моторите с вътрешно горене да бъдат отстранени или за прецизни правила за промишленото фермерство могат също да не бъдат посрещнати добре от другите партии в обединението.

Но анализатори споделят, че в случай че трите партии имат предпочитание за компромис, има късмет за реализиране на съглашение по предложенията за закриване на централите с въглища в Германия или пък за реализиране на единодушие по миграционната политика. По тематиката за намаляването на налозите също може да бъде реализирано единодушие.

Според анализатори свободните демократи могат също да се трансфорат в проблем за сътрудниците си за политиките за еврозоната. Свободните демократи следват по-твърда линия по въпроса за опрощаването на задълженията на страни от еврозоната за разлика от консерваторите и Зелените.

 Ангела Меркел завоюва историческа победа в Германия Ангела Меркел завоюва историческа победа в Германия
Управляващият Християндемократически съюз на немския канцлер Ангела Меркел дружно с Християнсоциалния съюз завоюваха федералните избори в Германия....
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР