След избора на Доналд Тръмп Америка се заоблачи и се

...
След избора на Доналд Тръмп Америка се заоблачи и се
Коментари Харесай

Писателят Иво Иванов: След избора на Доналд Тръмп Америка се смрачи

След избора на Доналд Тръмп Америка се заоблачи и се смрачи. Това сподели в предаването „ 120 минути” по bTV писателят и публицист Иво Иванов, който дойде у нас от Канзас.

„ Всички бяха наясно, даже последователите на Тръмп, че той няма опит и политическо минало. Надеждите бяха свързани с това, че като предприемач той ще се обкръжи с нужните специалисти. Това обаче не се случи и той се обкръжи с извънредно некомпетентни хора, което би трябвало да тревожи освен американското общество, само че и целия свят”, разяснява Иво Иванов.

Той даде образец със Скот Прюит, който е бил основен прокурор на щата Оклахома и един от най-големите лобисти на енергийната индустрия. „ Той се опита да осъди десетки пъти Министерството за запазване на околната среда поради това, че контролират отделянето на въглероден двуокис, че изискват да има филтри на комините на фабриките за въглища. Доналд Тръмп го назначи министерството за запазване на околната среда”, сподели Иванов.

Най-големият зложелател на държавното обучение Бетси Девос пък сега е министър на държавното обучение.

„ Това е целенасочена политика, която се управлява от Доналд Тръмп и Стив Бенън. Те сякаш желаят да разградят държавните структури и министерствата, да ги обезоръжат. Хората, които допреди месец-два са били врагове на съответната държавна институция, в този момент я ръководят”, изясни писателят.

По думите му поляризацията в Съединени американски щати е фрапантна. Такава поляризация на мненията той вижда и в България. „ Дори що се отнася за отзиви по отношение на Съединени американски щати. Имам доста близки другари от детството, които са последователи на Тръмп, имам и доста другари, които са на другия полюс. Иска ми се да намерим компромис. Толерантността и компромисът постоянно са били мотори на човешкия напредък. Трябва да се върнем по някакъв метод към тях”, счита Иво Иванов.

В диалога със Светослав Иванов той разяснява и казуса с оръжията в Америка.

„ В Съединени американски щати има повече оръжия в частни ръце, в сравнение с хора – към 310 милиона оръжия. Това е развой, който очевидно е необратим. Живеем почти в непрекъснат боязън. Престрелки има непрестанно. Човешкото създание е лабилно, ние сме нестабилни. Във всеки един миг може да се случи спешно събитие, да те уволнят, да ти изневерят, някой да те засече на автомагистралата и в този миг имаш на седалката до себе си AR-15 и доста постоянно на хората им пада пердето и прибягват до оръжието”, уточни той.

Според него междинният американец гледа на оръжието като на знак на свободата и оръжието е вплетено толкоз надълбоко в публичните тъкани на американското общество, че е на процедура невероятно да бъде изтръгнато от там.

„ Рекламират се и се продават оръжия на 4-5-годишни деца, деца, които към момента не могат да четат, само че към този момент имат право да употребяват огнестрелно оръжие. Всяка година дребни деца умират, постоянно убити от личното си оръжие или от оръжието на дребното си братче или сестриче. Това е един от парадоксите и парадоксите на американското общество”, означи той.

Той акцентира, че сега в Съединени американски щати Конгресът, Сенатът, Върховният съд и президентството са в ръцете на Републиканската партия, която е огромен покровител на правото да се има огнестрелно оръжие и по думите му никаква съпротива не може да просъществува.

Освен това Националната оръжейна асоциация е едно от най-могъщите лобита и има доста огромно въздействие, добави Иво Иванов.

„ Разказвам дребни истории, които се случват към мен, само че се пробвам да засегна екзистенциални тематики, които би трябвало да вълнуват всеки мислещ човек. За моя наслада, фактически по този начин се получава. Въпросите, на които се натъквам, са нормално свързани с всемирен проблеми. Много въпроси има, свързани с политическия климат в Съединените щати. Оказва се, че българският фен се интересува от обстановката там, може би тъй като си дава сметка, че към този момент живеем в атмосфера, в която всичко е свързано”, сподели още писателят и публицист.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР