След историята с квалификацията за европейското първенство по футбол между

...
След историята с квалификацията за европейското първенство по футбол между
Коментари Харесай

Няма спасение от деградацията.

След историята с квалификацията за европейското състезание по футбол сред България и Англия при започване на седмицата се изправихме пред следващия нашенски парадокс. Оказва се, че страната, която по време на Втората международна война избави 50 000 свои евреи от крах в концетрационните лагери на Хитлер, през днешния ден е безпомощна пред 50-ина платени футболни провокатори, поради чиито планувани дейности ни изкараха нация от расисти.

Подобни систематизирания приказват задоволително красноречиво за културата на тези, които ги вършат. Но обстоятелствата са си обстоятелства - страната ни от дълго време е деградирала морално. И това е едно от обясненията за положението и на българския футбол. Няма по какъв начин при цялостната морална деградация на страната спортът у нас да е на равнище.

Пропадането е явно и навсякъде. Отдавна се знае, че футболът ни надалеч не е някакъв оазис на fair play. Уредени мачове, комфортни съдийски дежурства, мениджърски лобизъм...само че управляващите не си мръднаха пръста в някакъв сериозен опит да пресекат футболната корупция. То и къде по-напред да пресичаш... А и в този момент, кой знае за какво, пратиха ГДБОП в офисите на БФС. Сякаш в канцелариите на съюза се пазят платежните нареждания от всевъзможните далавери.

Оставката на Борислав Михайлов и методът, по който бе подадена, също е илюстрация за стремителното сриване на всичко държавно. За 14 години отпред на БФС Михайлов по този начин и не съумя да се трансформира във движимост началник на футболните каузи. Но единствено той ли е отговорен? Каква е тази страна и какви са тези нейни органи и служби, които не могат да се оправят с 50-ина футболни хулигани? В този смисъл оставка би трябвало да подаде освен Михайлов - компания би трябвало да му вършат вътрешния министър Младен Маринов, началниците на Столична дирекция на вътрешните работи и "Национална полиция ", на комичната до немай къде комисия по нравственос и феърплей в БФС, ръководителят на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, а и всички останали, които обещаваха до началото на 2019 година да е подготвен новият Закон за спортното безчинство. Е, към този момент сме края на годината, единствено че подобен закон няма.

Къде беше Министерство на вътрешните работи по време на расистките изцепки на тези олигофрени и за какво въобще тази позната ни и от други футболни, а и освен футболни, прояви черна паплач бе позволена до стадиона? Служителите му и след футболната среща и в този момент имат всички права да работят по Закона за запазване на публичния ред при провеждането на спортни мероприятия, който предходната година беше допълнен точно по линия на битката с футболното безчинство. В член 21, алинея 7 и 8 от закона се показва пределно ясно какво е спортно безчинство: носенето на маски и дейности за изцяло прикриване на лицето или на части от него, което затруднява разпознаването; отправянето на хули, други неприлични изрази, жестове и държание, които са изключително вулгарни, както и изрази и викания, насаждащи ненавист на расова, етническа или религиозна основа.

Вместо да си извърши вменените със специфичен закон задания и да арестува хулиганите обаче, Министерство на вътрешните работи, ги остави да забъркат кашата и най-спокойно да се изнижат...

Проблемът е, че оставките няма да свършат работа. Защото, както споделя националната мъдрост, когато гониш мухите, ще дойдат други, по-гладни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР