След историческия си полет на разстояние 6,4 милиарда километра от

...
След историческия си полет на разстояние 6,4 милиарда километра от
Коментари Харесай

Сондата Нови хоризонти продължава своя лов за нови луни

След историческия си полет на разстояние 6,4 милиарда километра от Земята, галактическата сонда на НАСА " Нови хоризонти " продължава задачата си на лов за нови луни, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Космическият уред с размерите на пиано, преминаващ надълбоко в пръстена от небесни тела, прочут като пояса на Койпер, продължава търсенето на дребни луни. Те би трябвало да бъдат локализирани наоколо до Ултима Туле. Това галактическо тяло е формирано от две ледени слепени скалисти сфери под формата на снежен човек. Те са се слели в орбита преди милиарди години. Учените се надяват с изключение на тези две съединени небесни тела, да се появят и още няколко в непосредствена непосредственост.

Сондата " Нови хоризонти " в първия ден на Нова година прелетя на разстояние от 3500 километра от Ултима Туле, която съставлява същинска капсула на времето още от зараждането на Слънчевата система. Прелитането на галактическия уред означи и най-отдалечената среща от непосредствен тип с небесно тяло от Слънчевата система.

" Нови хоризонти " изпрати фотоси, от които става видно, че Ултима Туле е формирана от две тела, оформили се независимо, след което са се съединили. Космическият обект е дълъг единствено 34 километра.

Сега учените търсят възможни спътници на Ултима Туле, които би трябвало да орбитират на разстояние от към 800 километра от повърхността. Те ще дадат скъпи инструкции на учените за масата и плътността на галактическия обект. " Нови хоризонти ", който е към този момент на 5 милиона километра оттатък Ултима Туле, ще изпрати спомагателни подробни фотоси през идващите седмици, които се чакат с голям интерес от учените.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР