След испанското завладяване на империята на инките, испанците пренасят картофите

...
След испанското завладяване на империята на инките, испанците пренасят картофите
Коментари Харесай

Полезно за любителите на картофки

След испанското завземане на империята на инките, испанците придвижват картофите в Европа през втората половина на 16 век. През 1537 година се появяват първите писмени свидетелства за това от испанския конквистадор Кастелянос. Трябвали са към 150 години и целеустремено проучване през 19-20 век, с цел да се трансфорат в днешният незаместим артикул.

Разпространението на картофената просвета се дължи на напъните на някои предприемчиви и свободомислещи монарси. През 1740 година пруският крал Фредерик и немският крал Вилхелм подемат акция, в която картофите са съпроводени с писмени указания за развъждането им, и по този начин се разпращат за провинциите им. За неспазване на тези указания Фредерик предвиждал … ”обезносяване ”.

Успехът на растението обаче се дължи на свойството му да се хваща елементарно, и да оцелява даже без грижи, което във време на война е било несъмнено преимущество пред зърнените култури. Освен това, картофените ниви не загубвали реколтата си когато през тях прекосявала армия. Годишно през днешния ден се създават над 320 милиона тона картофи .

През 1995 година картофите стават първият зарзават, отгледан в космоса при взаимен план на НАСА и университета в Уисконсин.

Един приблизително огромен картоф съдържа половината от на ден нужното количество витамин С за възрастен човек.

Картофите са с високо наличие на въглехидрати от групата на полизахаридите.

Клубените имат почти следния състав: вода, нишесте, 0,9% захари, целулоза, мазнини и белтъчини, аминокиселини, минерални соли ( калий, фосфор, магнезий и по-малко количество натрий и желязо).

Крайните съперници на картофите показват обстоятелството, че те съдържат токсичните съединения – и чаконин. Термичната обработка при високи температури (над 170ﹾС) частично унищожава токсичните субстанции. Бихме се натровили, в случай че изядем 1 приблизително огромен негоден картоф или от 4 до 9 едри картофа (над 1,4 кг).

Картофите през днешния ден намират необятно приложение както в хранително-вкусовата индустрия, по този начин и в медицината и козметиката.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ДОБРИТЕ КАРТОФИ ПРИ ПОКУПКА?

1. За предпочитане са приблизително огромните картофи, поучават специалисти. Такива клубени съдържат оптимално количество хранителни субстанции и минимално количество нездравословни.

2. Кората би трябвало да няма тъмни и зелени петна, израстъци и бучки.

3. Картофите би трябвало да са твърди и еластични. Не би трябвало да купуваме мокри клубени, които може да са замразени от предишния сезон.

4. Картофите не би трябвало да имат неприятна миризма. Наличието й демонстрира, че те най-вероятно са били сортирани преди продажбата, само че са инфектирани с гъбични или бактериални инфекции.

5. Не би трябвало да се купуват покълнали картофи. Ако попаднем на такива, то би трябвало да се белят надълбоко при готвене.

6. Според някои “признаци ” специалистите дават рекомендации за потреблението на един или различен картоф. Например розовите картофи са положителни за пържене, жълтеникавите за чорба и борш, а от белите ронливи сортове се подготвя чудесно картофено пюре. Препоръчва се картофите да се съхраняват на хладно (до 4-5 градуса), задоволително мрачно и изсъхнало място. Можете да ги поставите в мрежи или да ги съхранявате в тави или касетки за зеленчуци.

РЕЦЕПТА ОТ КАРТОФ ПРИ СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ :

Изцедете сок от недопечен картоф и намажете изгорялата кожа. Бързо ще усетите облекчение. Помага повече от киселото мляко. Този сок оказва помощ и при кожни проблеми като зачервявания и сърбеж. 

 

Стартира приемът по подмярка 4.2 „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули “

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР