След инцидента на авиобаза Безмер: Намерена е черната кутия на

...
След инцидента на авиобаза Безмер: Намерена е черната кутия на
Коментари Харесай

След инцидента на авиобаза „Безмер”: Намерена е черната кутия на самолета


След случая на авиобаза „ Безмер ”: Намерена е черната кутия на самолета. Версиите за случая със Су-25.

Черната кутия на разрушилия се Су-25 е открита и през днешния ден ще бъде свалена и конфискувана. Това разяснява военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев по .
Той разяснява, че се очаква през днешния ден водачът да бъде разпитан
в детайли, защото през вчерашния ден с него е направена единствено сказка.

„ Беше в такова положение, че обясненията му бяха несвързани, тъй като беше на системи. Не можеше да бъде безусловно съответен ”, разясни прокурорът.

По думите на Тинев е рано да бъде казана, каквато и да е била версия за случая.

„ В такива случаи са техническа нередовност, грешка на водача или друго непредвидено събитие ”, добави той. Извършва се спомагателен оглед на мястото на случая.
Малка е вероятността проблем с мотора да е повода
за случая със самолета Су—25 на авиобаза „ Безмер ”. Мнението изрази журналистът от списание „ Криле ” Димитър Ставрев.

„ Дори да възникне проблем с единия мотор, това е аероплан, който може да каца с един мотор. Много дребна е вероятността и двата мотора по едно и също време да са отказали, по-скоро е нещо със системите, които ръководят височината и насочването на самолета ”, разяснява Ставрев.
По думите му в момента Су25 са най-модерните самолети
в българската авиация.

Въпреки че са на 35 години, Ставрев сподели, че няма остарели и нови, има поддържани и неподдържани самолети.

„ В идеално положение са. Бях очарован от новите благоприятни условия, които са получили след този ремонт ”, сподели Ставрев. Проблем остават малкото летателни часове. „ За предходната година най-вече летелите имат 25-30 часа ”, сподели Ставрев.
Марин Петров, който е борден инженер на хеликоптер,
изясни, че има стратегия за техническо обслужване. В нея е написано по часове какви инспекции се правят. „ Авиационната техника се поддържа както би трябвало. Съгласен съм с изказванието, че няма остарели и нови, има поддържани и неподдържани самолети ”, разяснява Петров. А по думите му в „ Безмер ” самолетите се поддържат както би трябвало.

„ Разбрах, че това е първият полет на полк. Дончев за годината. В България има система, при която доста хора, които не са в авиобазите, летят по 3-4 часа на година, с цел да получават летателни пари ”, сподели Ставрев. Според него тази процедура би трябвало да се приключи. „ Те нямат действителна бойна стойност при положение на въоръжен спор ”, сподели Ставрев.
„ Полк. Дончев е добър водач, по тази причина са му разрешили
да направи независим полет. 90% от останалите просто ги транспортират, с цел да взимат тези пари ”, сподели Ставрев.

Продължава следствието на вчерашния инцидент на военната авиобаза Безмер, при който се разруши аероплан Су-25К, а водачът катапултира.

Пилотът е настанен във Военномедицинска академия. Тази заран от болничното заведение оповестиха, че положението му е устойчиво, без заплаха за живота. Мъжът остава за наблюдаване във ВМА, оповестява БГНЕС.
Инцидентът се случи в сряда в ранния следобяд.
Пилотът Пейо Дончев извършвал подготвителен полет. Инцидентът е настъпил при регулярен полет в захода на кацане, в региона на авиобазата. Самолетът е паднал до самата полоса и е изцяло опустошен.

Пристигналият незабавно боен министър Димитър Стоянов каза, че полковник Дончев е умел водач от Военновъздушни сили, с над 750 часа нальот. Катапултирал се е сполучливо, парашутът се е отворил изцяло, приземил се е, системите за катапулт са сработили съвършено. Пилотът е работил извънредно вярно.
В авиобазата дойдоха екипи на Военна прокуратура,
които започнаха да проверяват обстановката. Очаква се и водачът да бъде разпитан.

Междувременно всички самолети в Безмер са приземени. Докато не се изяснят аргументите за случая няма да се извършват полети от летателния състав.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР