След индикациите за проблеми в доверието към НАТО през 2016

...
След индикациите за проблеми в доверието към НАТО през 2016
Коментари Харесай

Галъп: Доверието на българите към НАТО и Запада укрепва

След индикациите за проблеми в доверието към НАТО през 2016 година, в последните две-три години доверието в НАТО у нас укрепна дружно с доверието в Запада изобщо. Като цяло обаче, на Европейския съюз се гледа с доста по-добро око, в сравнение с НАТО. Стойностите на доверие в Алианса при последното замерване са 38% доверие, против 41% съмнение. Това заяви изпълнителният шеф на "Галъп " Първан Симеонов по време на полемика във връзка петнадесетата годишнина от присъединението на България към НАТО. Дискусията съответства и със седемдесетата годишнина от основаването на НАТО.

"Това са близки стойности и на фона на доверието в българските институции в действителност са положителни. Доказателство за последното е и фактът, че на пробен въпрос да напусне ли България НАТО, 45% дават отговор негативно, а 26% - позитивно ", акцентира Симеонов.

Дискусията стартира Елена Поптодорова, която даде по-скоро негативен отговор на въпроса „ Готова ли е България за новите провокации пред сигурността? “. Проф. Стефан Хаджитодоров от Центъра за проучвания по национална сигурност и защита срещна публиката с европейските политики по сигурност и защита. Йордан Божилов от Софийския конгрес за сигурност се спря в детайли на проблемите пред общественото усещания за НАТО у нас.

Доц. Николай Стоянов и проф. Янцислав Янакиев от Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ описаха в детайли за българския принос в научните проучвания в областта на сигурността. Този принос е малко прочут в България, само че е високо оценен от сътрудниците.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР