След идването на власт на Борис Джонсън британското правителство обяви,

...
След идването на власт на Борис Джонсън британското правителство обяви,
Коментари Харесай

Брекзит без сделка - как се подготвя Великобритания

След идването на власт на Борис Джонсън английското държавно управление разгласи, че ускорява подготовката за възможен Брекзит без договорка на 31 октомври. Седмица откакто стана министър председател, Джонсън даде обещание спомагателни 2.1 милиарда паунда за подготовка за излизане от Европейския съюз без съглашение.

Преди това държавното управление, водено от Тереза Мей, даде обещание 4.2 милиарда паунда за подготвеност за серия от сюжети за Брекзит.

Допълнителните 2.1 милиарда ще финансират подготовка, включваща:

- 500 спомагателни гранични чиновници

- инфраструктура към пристанищата

- ръководство на нарушаванията на трафика в Кент

- благоприятни условия за товарен транспорт и депозиране на медикаменти

- социална връзка в помощ на хората и бизнеса.

Джонсън също така сформира три нови комисии в кабинета, които организират по-чести срещи от Комисията за излизане от Европейски Съюз от времето на Мей. Би Би Си обобщава какво държавното управление към този момент е направило, с цел да се приготви.`

Здравеопазване

В края на юни английското здравно министерство стартира нова процедура за подсигуряване на товарен потенциал, място за предпазване и хладилници, с цел да могат да се складират медикаменти. От обещаните 2.1 милиарда паунда, 434 милиона са заделени за тази цел.

Преди началната дата за излизането от Европейски Съюз (29 март), която първо бе удължена до 12 април, министерството съобщи, че са били оценени хиляди медикаменти, с цел да се разбере при кои може да зародят проблеми поради нарушаването на доставките от Европейски Съюз.

Доставчиците осигуриха спомагателен запас за шест седмици от тези медикаменти над нормалния " буферен " ресурс. Същият метод бе прибавен за имунизациите, за кръвните артикули и продуктите за трансплантация.

Министерството се споразумя за в допълнение пространство за депозиране с благоприятни условия за изстудяване, с цел да се съхраняват тези ресурси.

Това " упражнение " се повтаря, с цел да се подсигурява, че министерството " е толкоз квалифицирано за овакантяване на Европейски Съюз без договорка през октомври, колкото е било на 29 март и на 12 април ".

Ведомството също така пробва да обезпечи експресна транспортна услуга за незабавни медицински доставки в границите на 24 часа, там където медикаментите не могат да бъдат складирани или логистичните проекти на доставчиците са нарушени.

Транспорт

Имаше предизвестия за обилни нарушавания при сюжета без договорка, тъй като камионите, пътуващи сред Обединеното кралство и Европейски Съюз ще би трябвало да попълнят митнически заявления. Освен това избрани артикули от Англия – като храни или растителни артикули – идващи на пристанищата на Европейски Съюз, може също да се нуждаят от физически инспекции съгласно разпоредбите на единния европейски пазар.

Има опасения, че спомагателните инспекции може да доведат до големи тапи. Според без значение направени модели две минути в допълнение време за обработка за всеки камион ще докара до опашка от 17 благи (около 27 км).

Операция " Брок " е името на проекта за задържането на до 2 хиляди камиона, пътуващи за Европа, на опашка, до момента в който останалият трафик се пренасочи в лентата за насрещно придвижване. Допълнително финансиране за интервенцията бе включено като част от обещаните 2.1 милиарда паунда от премиера в края на юли.

Друга алтернатива ще бъде да се отклоняват камиони към бившето летище в Манстън, което би могло да се употребява като място за престой на до 6 хиляди камиона, с цел да се избегнат тапи. Ако към момента е нужен спомагателен потенциал, като " последно средство " би могло да се употребява превръщането на автомагистрала M26 във краткотраен паркинг за към 2 хиляди камиона.

Храни

През март държавното управление разгласява лист с митата, които ще бъдат наложени на разнообразни артикули, внасяни от други страни, и планува да се отстранен множеството мита за вноса при положение на Брекзит без договорка.

Това ще значи, че някои артикули от отвън Европейски Съюз, на които сега се постановат мита, може да са по-евтини. А някои от Европейски Съюз, внасяни в този момент без мита, като говеждо и млечни артикули, е допустимо да нарастнат.

Британският консорциум за търговия на дребно предизвести, че може да липсват някои артикули по рафтовете на супермаркетите, в случай че има нарушавания на границата.

Ирландската граница

На 1 март английското държавно управление разгласява " проект за деяние в изключителни обстановки ", с цел да се избегне " твърда " граница (тоест физическа инфраструктура) в Ирландия при Брекзит без договорка.

Според този проект Обединеното кралство няма да вкарва нови инспекции и надзор или да изисква митнически заявления за артикули, придвижвани от Ирландия до Северна Ирландия, при липса на съглашение за излизане от Европейски Съюз. Това обаче ще бъде единствено краткотрайна мярка, до момента в който се водят договаряния за намиране на по-дългосрочни решения.

За да се отбрани здравето на хората, някои растителни и скотски артикули, влизащи в Северна Ирландия от страни отвън Европейски Съюз през Ирландия въпреки всичко ще би трябвало да бъдат проверявани. Британското държавно управление съобщи, че тези инспекции няма да се случват на самата граница. Не посочи обаче къде ще се организират.
Все още не е ясно какво ще стане със стоките, влизащи от Северна Ирландия в Република Ирландия. Според разпоредбите на Европейски Съюз инспекциите ще са нужни на мястото, на което избрани артикули влизат в единния европейския пазар (каквото е ирландската сухопътна граница).

Ирландското държавно управление сподели, че обезпечава в допълнение пространство и е наело още чиновници.

Операция " Жълтурка "

Макар всяко министерство да има личен проект за ръководство на последствията от Брекзит без договорка, тези разнообразни старания би трябвало да бъдат координирани. Наред с подготовката по границата, през юни 2018 година кабинетът задейства изчерпателен проект, наименуван интервенция " Жълтурка ". Той бе умислен като метод държавното управление да поеме надзор и бързо да координира другите организации, с цел да се оправи с всевъзможни краткосрочни нарушавания. Планът включваше 12 области, измежду които превоз, опазване на здравето, енергетика, храна и води.

Операцията се основаваше на допускания за най-лошия сюжет – забавяния по границата над шест месеца, засилени имиграционни инспекции на граничните пунктове на Европейски Съюз, стеснен достъп до храна и нарастване на цените на горива, храни и други.

На 18 август изтече информация за интервенция " Жълтурка ", съгласно която може да се стигне до месеци нарушавания на пристанищата при Брекзит без договорка. Повече четете тук.

Британското държавно управление разгласява серия от известия с подробни насоки за бизнеса и хората. Освен това разгласява документ, потвърждаващ правата на жителите на Европейски Съюз, които към този момент живеят във Англия, да останат.

Европейски Съюз също разгласява серия от регулации за подготовка за Брекзит без договорка, да вземем за пример разрешаващи на самолетите да летят от Англия до Европейски Съюз и на превозвачите да правят действия в Европейски Съюз в продължение на девет месеца. Брюксел разказа ограниченията като краткотрайни и лимитирани по обсег и съобщи, че те ще бъдат признати едностранно от Европейски Съюз. Подчерта, че това не са " мини покупко-продажби " и не са били контрактувани с Англия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (665)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР