След горещото лято настроенията на борсата леко се охладиха ©

...
След горещото лято настроенията на борсата леко се охладиха ©
Коментари Харесай

Корекцията при Sofix продължава

След горещото лято настроенията на борсата леко се охладиха

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Още по тематиката
След грешката в SOFIX Expat ETF е продал акции на " Неохим ", само че ще ги откупи на същата цена

От ръководещото сдружение са се разбрали с насрещната страна
13 сеп 2017
Фондовата борса още веднъж сгреши SOFIX, " Неохим " остава
11 сеп 2017 ПИБ още веднъж изпревари " Софарма " по капитализация.
Основният показател на фондовата борса в София - Sofix, се намали в сряда, с което маркира пета поредна сесия на спад. Корекцията на пазара стартира в средата на август, като за последните 20 сесии главният показател се е повишил едвам четири пъти. Спадът значително се изяснява с огромния растеж който осъществиха акциите през последната година и е обикновено част от вложителите да желаят да прибират своите облаги. Освен това се следи и известно покачване на оборотите през последните дни. Допълнително върху отрицателните настроения натежа и грешката с ребалансирането на Sofix в края на предходната седмица, при която погрешно беше изваден " Неохим ".

В сряда Sofix загуби 0.7% до 689.74 пункта, което е най-ниското му равнище от 23 юни насам. За този интервал обаче показателят доближи най-високата си точка след рецесията, а точно върха от 730.9 пункта в на 16 август, след което стартира корекцията. По време на сесията в сряда оборотът на контролирания пазар беше 2.56 млн. лева, а отвън него имаше за над половин милион. В един миг Sofix се понижаваше с над 1% денем, само че в края съумя да възвърне част от загубите.

В основа на спада стояха акциите на няколко компании. " Софарма " загуби 2.22% до последна цена от 4.4 лева за акция. С близо 2% от пазарната си капитализация се елементарни и производителят на батерии " Монбат " до 10.9 лева за акция. Централна кооперативна банка също се подреди измежду губещите - акциите й се простиха с 2.67%. Противоположно на тренда обаче се движеше Първа капиталова банка, чиято капитализация се увеличи с 1.41% до последна цена на акция от 5.475 лева Така банката още веднъж стана компанията с най-голяма пазарна оценка на борсата - с 602 млн. лева, изпреварвайки " Софарма ", която е с 593 млн. лева

Понижение имаше и при един от бъдещите членове на Sofix - " Сирма груп ", която ще е и първата софтуерна компания в историята му. Акциите й се намалиха с 2.34% до 1.128 лева за брой. Индексният Expat ETF се намали с малко над 3% до 1.235 лева за скъпа книга. Силен растеж на оборота през август
Оборотът на главния пазар BSE през август надвиши общия оборот за първите пет месеца на 2017 година и се усили повече от седем пъти по отношение на юли и над четири пъти и половина по отношение на август 2016, достигайки 157 млн. лв., оповестяват от фондовата борса. Общата пазарна капитализация спадна нищожно с 0.22% спрямо юли, само че все пак означи растеж от 41% по отношение на капитализацията в края на предишния август и към този момент е 4.84 милиарда евро. Ръст имаше в капитализацията на сегмент за АДСИЦ на главния пазар BSE, а цената на сегментите за акции Premium и Standard понижа. Стойностите на SOFIX и BGBX40 спаднаха нищожно, а тези на BGTR30 и BGREIT се усилиха. Оборотът бе главно с акции на сдружения от браншовете финансова и застрахователна активност и интервенции с недвижими парцели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР