След голямата буря, предизвикана от изявленията в парламента на лидера

...
След голямата буря, предизвикана от изявленията в парламента на лидера
Коментари Харесай

Гърция ще иска допълнителен анекс за македонския език към Договора от Преспа

След огромната стихия, провокирана от изказванията в Народното събрание на водача на кабинета в Скопие Зоран Заев за проучването на македонски език в Гърция, Атина ще трансферира борбата на интернационална почва. Това предава осведомителната организация „ Мета “, като се базира на информация от гръцки медии, заяви " Фокус ".
Сега, когато държавното управление в Атина към този момент е наясно, че терминът „ македонски език " остава в приложимост в северната съседка, Гърция се пробва да откри метод по какъв начин да отговори и да „ сведе до най-малко вредите ", да вземем за пример с спомагателен протокол, който да бъде признат в Организация на обединените нации, написа вестник Iefimerida.
Както изяснява вестник Estia, гръцкият министър председател Алексис Ципрас ще изиска Организация на обединените нации да утвърди спомагателен протокол, който ще даде доста лимитирано пространство за потреблението на термините „ език “ и „ нация “. Според вестника протоколът ще бъде анекс към Споразумението от Преспа, т.е. ще стане негова неразделна част. Според гръцките вестници, за подготовката на това изменение се е заел Евангелос Калпадакис, консултант на гръцкия министър председател.
Държавият глава на страната Прокопис Павлопулос към този момент изиска от генералния секретар на НАТО да се опълчи на интерпретациите на Преспански съглашение в Македония, с цел да бъде изключено признание на „ македонски народ " и да се подчертае, че езикът в гръцката северна съседка е славянски.
Според медиите Гърция също по този начин осведоми Съединени американски щати, че съглашението от Преспа няма да бъде утвърдено в Народното събрание без приемането на нагоре изброените гаранции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР