След големия успех на България в потури, но с цилиндър,

...
След големия успех на България в потури, но с цилиндър,
Коментари Харесай

Книга разказва за живота на видни българи

След огромния триумф на България в потури, само че с цилиндър, на 20 февруари излиза новата книга на Петя Александрова – България в потури, само че с цилиндър – 2. В нея авторката продължава традицията да разкрива любопитни детайлности към живота на видни български писатели и политици, измежду които са Иван Вазов, Добри Чинтулов, Стефан Стамболов, княз Фердинанд и други

Текстовете са поднесени с доста обич, малко горест и несъмнено, с извънредно тънко и ненатрапчиво възприятие за комизъм. Петя Александрова е българска журналистка и писателка. Родена е през 1948 година в Ямбол. Завършва българска лингвистика във Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий.

Автор е на 7 книги с лирика и прозаичност за възрастни и 19 сборника с приказки и лирика за деца. Стиховете ù са превеждани на британски, полски, румънски, съветски, словашки и турски език.

Това са разкази за малко известни случки и прекарвания на първите ни писатели и държавници: Добри Чинтулов, П. Р. Славейков, Цветан Радославов, Иван Вазов, Стефан Стамболов, Атанас Буров, княз Фердинанд, Михалаки Георгиев, проф. Александър Балабанов... Има и пиперливи в детайлите си истории – за първия индустриалец в Сливен, първия обществен дом в Шумен, за първите фотографи, „ поетки “, газети, забавачници, телефони, монети и състезания за „ миски “...

Както споделя литературният критик Димитър Бечев: „ Тези прелюбопитни, тъжно-смешни, постоянно сърцераздирателни в своя просташки драматизъм истории от живота на хайлайфа или пък от битието на културни и литературни първенци те карат да погледнеш с нов взор към свещените олтари на литературния канон. И да възкликнеш с облекчение за своя разтуха: „ Ами и те били хора като нас! “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР