След години упорита работа за установяването на фактическа автономия в

...
След години упорита работа за установяването на фактическа автономия в
Коментари Харесай

Сирийските кюрди се обърнаха към режима в Дамаск. Пожертваха ли мечтата за автономия?

След години упорита работа за установяването на фактическа автономност в северната и североизточната част на страната, сирийските кюрди бяха изоставени от американския си съдружник и принудени да се извърнат към режима, с цел да отхвърлен турска атака.

Докато силите на президента Башар Асад се разполагат по турската граница в северната част на страната, се постанова един въпрос: ще се наложи ли на кюрдското малцинство да изостави фантазиите си за автономност?

Отслабване на автономията?

От началото през 2011 година на спора, който раздира Сирия, кюрдите възприеха " неутрална " позиция сред властта и бунтовниците, фокусирайки се върху определяне на автономията си.

След десетилетия на маргинализация от Дамаск, през днешния ден те разполагат със лични институции, лични сили за сигурност и учебни заведения на територия, която съставлява близо една трета от територията на Сития и където са ситуирани главните житни и петролни полета.

Турция гледа с неприятно око на политическото и териториално еманципиране на това малцинство, опасявайки се, че едно ядро на кюрдска страна пред вратите й може да галванизира сепаратистките желания на кюрдите на нейна територия.

Анкара дефинира като " терористи " главната кюрдска милиция Сили за отбрана на народа (СЗН).

Но този стратегически съдружник на Запада в битката против групировката " Ислямска страна " - чийто финален бастион в Сирия беше високомерен през март от кюрдски и арабски сили, подкрепяни от интернационална коалиция - до момента беше под крилото на Вашингтон.

До началото на октомври наличието на американски войски в следените от СЗН територии служеше като бариера против заканите от турска атака.

Но изказването на президента Доналд Тръмп на 7 октомври за евакуиране на американските военни от граничните региони в Сирия постави завършек на дългия интервал на отбрана на кюрдите: два дни по-късно турските войски и техните съдружници започнаха огромна атака против СЗН.

Изправени пред смяната на курса на Америка, затвърдена с изказването за изтеглянето на близо 1000 американски бойци предходната неделя, кюрдите оповестиха, че са сключили договорка с Дамаск, предвиждаща разполагането на сирийската войска в техните региони.

Защо се обръщат към режима?

За шест дни бомбардировки и яростни боеве по суша, кюрдските сили изгубиха линия с дължина 120 км по протежението на турската граница.

Убити бяха към 130 бойци на Сирийските демократични сили (СДС), в които преобладават СЗН, както и към 70 мирни поданици съгласно Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида (СЦНПЧ).

В неделя кюрдските управляващи оповестиха за бягството на към 800 дами и деца, свързани с задгранични бойци на " Ислямска страна ", откакто Турция нанесе удари по покрайнините на лагер, в който бяха арестувани.

Анкара упрекна съперниците си, че са оставили джихадистите да си идат.

Съюз на демократичните сили нееднократно бяха предупреждавали, че при положение на турска атака няма да могат да не престават да управляват лагерите и центровете за задържане, в които се намират хиляди хипотетични джихадисти, в това число задгранични, техните фамилии и цивилни, което би помогнало за възобновление на " Ислямска страна ".

Въпреки териториалното си проваляне, преди началото на турската атака Ислямска страна постоянно извършваше атентати в следените от Съюз на демократичните сили региони.

Край на автономията?

Кюрдските управляващи се пробват да звучат успокоително, когато приказват за подписаното съглашение с Дамаск.

Вчера те оповестиха, че техните институции ще могат да продължат да работят, определяйки договорката като " военно съглашение ". Високопоставен кюрдски представител Алдар Халил, го разказа като " изключителна мярка ".

Но сметките на Дамаск може да са разнообразни. Сирийският режим нееднократно е напомнял, че има желание да наложи своя суверенитет над цялата сирийска територия, в това число със мощ.

Започналите предходната година договаряния с кюрдите по въпроса за възможна политическа автономност бяха внезапно прекъснати.

Подкрепян от Русия от 2015 година насам, режимът завоюва военни победи против размирен и джихадистки групи и през днешния ден управлява към 60 на 100 от страната.

В неделя водачът на Съюз на демократичните сили Мазлум Абди призна, че поддръжката на Дамаск ще изисква отстъпки.

" Ще би трябвало да създадем сложни взаимни отстъпки ", само че " сред компромисите и геноцида на нашия народ, избираме живота ", съобщи той.

" Днес кюрдите са притиснати до стената и режимът в Дамаск се възползва в оптималната степен от това ", счита Карим Битар, специалист по интернационалните връзки.

Дамаск " е в позиция на силата и сигурно няма да направи отстъпки " в тяхна изгода, твърди той.

Алис Хакман от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР