След години трудности и отлагания, на 25-ти декември т.г. НАСА,

...
След години трудности и отлагания, на 25-ти декември т.г. НАСА,
Коментари Харесай

5 любопитни факта за новия космически телескоп

След години компликации и отлагания, на 25-ти декември т.г. НАСА, Европейската галактическа организация и останалите сътрудници на плана, най-накрая сполучливо изведоха в космоса новия галактически телекоп "Джеймс Уеб ". Проектът на обща стойност към 10 милиарда $ се оказа доста по-труден от плануваното, а има и големи упования.

И въпреки телескопът към този момент да е в космоса, към момента не е несъмнено, че ще работи по проект. Ето няколко любопитни обстоятелството за него:

Излезе златен

Проектът за "Джеймс Уеб " датира още от 1996 година Първоначалната оценка беше за цена от към 500 млн. $. След това последваха години на преправка, преизчисления и непрекъснато повишение на разноските. До 2005 година цената към този момент е 4,5 милиарда $.

Въпреки това стартира структурата на телескопа, която също се оказва доста по-трудна и мудна... и скъпа. Разходите порастват, периодите непрекъснато се отсрочват. Вече към 8.8 милиарда $ са изхарчени за създаването. Планирани са настрана още 861 млн. $ за самата задача. Преобладаващата част от парите са от НАСА. Самият телескоп безусловно е златен, като 25 кв. метра от неговата повърхност са покрити с общо 48,25 гр. злато.

Трудният път

И въпреки най-накрая "Джеймс Уеб " да е в космоса, към момента не е несъмнено, че всичко е наред с него. В момента той пътува към своята орбита, която се намира на към 1,6 млн. км от Земята. Ще отнеме към месец до момента в който телескопът застане в нужната орбита.

През това време той последователно задейства другите си модули. До момента към този момент са разгънати слънчевите пана, задействана е и връзката. Предстои последователното разгръщане и активиране на уредите и огледалата.

След заставане в орбита ще се проведат и серия проби, с цел да е несъмнено, че всичко работи, като това би трябвало да отнеме към шест месеца. Неговият предходник "Хъбъл " да вземем за пример има проблем с едно от главните си огледала, което "изкривява " светлината. Това за малко не провали задачата, само че учените съумяха да намерят метод да компенсират софтуерно казуса, а по-късно астрономи ремонтираха телескопа. Второто няма да е допустимо за "Джеймс Уеб ".

Никога няма да го забележим

Телескопът "Хъбъл " е в ниска околоземна орбита и до него даже са ходили астронавти, с цел да го ремонтират. Това обаче няма да е допустимо за "Джеймс Уеб ". Той ще е доста по-далеч и най-вероятно нито един човек повече няма да го види. Но пък ще забележим доста впечатляващи гледки от него...

Основните задания

"Джеймс Уеб " е доста по-мощен от "Хъбъл " и е на по-далечна орбита в сянката на Земята, с цел да има допустимо минимум разстройства. Той ще може да вижда по какъв начин се образуват звезди през облаците прахуляк, ще предложи невиждана акуратност на наблюденията и изчисленията, ще има опция да огледа черни дупки от близко, както и да открие доста повече галактики и планетарни системи.

Също по този начин ще преразгледа доста от главните открития на астрономите, с цел да ги удостовери. Освен това упоритостта е "Джеймс Уеб " да "погледне " 13,7 милиарда години обратно до 100 млн. години след раждането на Вселената. Сред най-смелите упования е откриването на обитаеми и даже населявани други планети, само че това не е главната му цел. Главната задача е опознаване на процесите на Вселената по-добре от всеки път.

Потенциално къс живот

При толкоз доста задания, "Джеймс Уеб " ще е непрекъснато претрупан със поръчки. Официалната задача на телескопа би трябвало да продължи сред 5 и 10 години. Това е много малко време, изключително като се има поради какъв брой години лиши създаването и построяването му.

Телескопът обаче е с доста по-модерни технологии и може да събира, обработва и изпраща в пъти повече информация от "Хъбъл ". Наблюденията с "Джеймс Уеб " ще са много по-бързи и прецизни. Освен това е изцяло допустимо задачата му да бъде продължена, в случай че всичко е наред с него.

"Хъбъл " също беше очакван за по-кратка задача, само че поради опцията да бъде обслужван (докато имаше совалки) и цялостното му положително показване, през 2020 година означи 30 година работа в космоса. Общите разноски са над 11 милиарда $, като е планувано, че телескопът ще може да продължи да работи и през идващото десетилетие.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР