След години трудни преговори Турция и Европейският съюз навлизат във

...
След години трудни преговори Турция и Европейският съюз навлизат във
Коментари Харесай

Турция - ЕС - удари ли часът за план Б


След години сложни договаряния Турция и Европейският съюз навлизат във фаза на фокусиране на връзките върху засилено съдействие в избрани области, а не към пълноправно присъединение на Анкара към съюза, написа Агенция Франс Прес в собствен коментар, цитирайки интернационалните анализатори.

Отношенията сред Турция и Европейския съюз доближиха бездънни дълбини. Процесът на присъединение навлезе в зимен сън и президентът Реджеп Ердоган провокира потрес като упрекна страните членки, измежду които Германия, че прибягват до „ нацистки практики “.

Турският държавен глава въпреки всичко стартира новата година с друго въодушевление, предприемайки при започване на януари доста коментирано посещаване в Париж, последвано от аудиенция на неговия министър на външните работи в Германия.

Откликвайки, европейските водачи насочиха апел за натурализъм - френският президент Мануел Макрон съобщи пред своя турски посетител на 5 януари, че е време „ да се изостави лицемерието “, че договарянията Анкара-ЕС може да реализират прогрес.

И двете страни схващат, че процесът на присъединение е мъртъв, че няма скоро да напредне, изяснява за Агенция Франс Прес Асли Айдинтасбаш, специалист в Европейския съвет по интернационалните връзки.

Занапред става дума за ново съглашение и за трансакционни връзки със страните-членки на Европейския съюз, отбелязва тя, уточнявайки, че това допуска повече двустранни визити и съществено повишение на смисъла на търговията.

И Анкара вижда нещата по този начин и не си прави илюзии по отношение на съживяването на процеса на присъединение.

Провалилият се пуч от 15 юли 2016 в Турция беляза поврат в връзките сред Анкара и Европейски Съюз. Президентът Ердоган упрекна европейците, че не са солидарни със страната му, до момента в който Брюксел изрази паника от мащабите на всеобхватните репресии.

Освен това Ердоган постоянно повтаря, че Турция е „ изтощена “ да чака в предверието на Европейски Съюз.

Анкара, която още от 50-те години даде израз на желанието си да се причисли към Европейската икономическа общественост (станала Европейски Съюз през 1993), публично стартира договаряния с Брюксел за участие през октомври 2005.

Ала доста бързо пазарлъците зациклиха, от 35-те тематични преговорни глави на договарянията през 2016 бяха отворени 16.

Трябва да се откажем от лицемерието да считаме, че е вероятен натурален прогрес към отваряне на нови глави, съобщи Макрон при започване на януари.

Според Марк Пиерини, откривател в института Карнеги Европа и някогашен дипломат на Европейски Съюз в Турция, „ поради направения личен избор “ /по-специално по въпроса за правовата държава/ Анкара към този момент не дава отговор на критериите, нужни за прогрес на договарянията.

По създание очевидци сме на утежняване на връзките, от два политически съдружника на два колегата, които сътрудничат по избран брой проблеми като антитерористичната битка, търговията и бежанците, отбелязва той.

Изявленията на френския президент демонстрират „ смяна на парадигмата “ в връзките сред Анкара и Брюксел, систематизирани от „ съдействие по общи цели “, счита журналистът от в. „ Хюриет “ Седат Ергин.

Наблюдателите постоянно цитират въвеждане на по-гъвкави правила за визите и реализиране на съглашение за митнически съюз като опция на приемането на Турция в Европейски Съюз.

Ала турският министър по европейските въпроси Омер Челик съобщи, че Турция не би могла да одобри „ привилегировано партньорство “ - което той съпостави със „ статут втора класа “.

Дебатът се води в миг, когатоТурция претърпява деликатна дипломатическа фаза. Отношенията й с нейния обичаен съдружник Съединени американски щати са мощно обтегнати, а прагматичното съдействие с Русия не разрешава да се не помни остарялото съревнование сред Анкара и Москва.

Освен това Турция е директно наранена от прераздаването на картите в Близкия изток, откакто на сцената излезе новият престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бен Салман.

Въпреки напрежението през предходната година Европейски Съюз въпреки всичко е първият търговски сътрудник на Анкара, до момента в който Турция е за Европа четвъртия пазар за износа.

Срещата при започване на януари сред ръководителите на дипломацията на Германия Зигмар Габриел и на Турция Мевлют Чавушоглу разреши топене на връзките сред двете страни, въпреки върху тях да продължава да тегне ориста на немски жители, хвърлени в пандиза в Турция.

Турция омеква по отношение на Европа, установи Айдинтасбаш. Ръководителите в Анкара поставят старания за заобикалят острия звук, който преобладаваше предходната година. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР