След години слухове, заявки за патенти и обещания, 2019 г.

...
След години слухове, заявки за патенти и обещания, 2019 г.
Коментари Харесай

Сгъваемите смартфони идват, но не точно сега

След години клюки, поръчки за патенти и обещания, 2019 година се очакваше да бъде годината, в която сгъваемият смарт телефон с еластичен екран най-сетне ще се появи на пазара и не след дълго ще измести досегашните модели. Два от най-големите производители в света - Samsung и Huawei - даже оповестиха проекти за публично стартиране на сгъваеми смарт телефони, надлежно Galaxy Fold и Mate X.

През последните седмици обаче наподобява, че тази софтуерна наклонност изпадна в неволя поради обстановки, които нямаше по какъв начин да бъдат планувани от двете компании при оповестяването на техните проекти.

Samsung трябваше да пусне своя нов флагман на 26 април, само че след вълна от известия за съществени проблеми със сгъваемите екрани, водачът на пазара на сматфони бързо се отхвърли и все още все оше не е разкрил новите си проекти за показване на първия си сгъваем смарт телефон.

В Huawei би трябвало да са били доста щастливи от това развиване на нещата при южнокорейския им съперник, защото към оня миг това забавяне работеше напълно за Mate X. Това, което китайската компания не очакваше, беше ходът на американското държавно управление да я включи в черния си лист предходната седмица. Това деяние направи невъзможни доставките на хардуер и програмен продукт за устройствата на Huawei. В резултат, от Гугъл оповестиха, че ще изпълнят заповедта на американското държавно управление, което значи, че те могат да оферират актуализации на софтуера за актуалните артикули на Huawei до 19 август, без това да визира обаче бъдещите устройства, което включва и Mate X.

 Сгъваемите смарт телефони идват, само че не тъкмо в този момент
© Мариян Славов

Huawei към този момент работи по лична мобилна операционна система, само че едва ли ще успее да се оправи до есента, а и няма информация дали тя ще работи със сгъваеми смарт телефони, защото те имат някои спомагателни специфики. В последна сметка китайската компания може да не е в положение да даде сходна спомагателна функционалност.

Катастрофира ли концепцията за сгъваеми смарт телефони?

Тази обстановка е просто следващият сериозен миг в опитите на производителите да показват на пазара същински сгъваем смарт телефон. Samsung и доста други компании демонстрират прототипи на сходни устройства от години, само че по всичко проличава, че напълно до неотдавна всеобщото произвеждане на устройства със сгъваем екран е било съвсем невероятно.

Дори и в този момент редица специалисти и анализатори показват терзания, че съществуващите сгъваеми екрани на Galaxy Fold и Mate X няма да устоят доста дълга приложимост, макар че и двете компании са безапелационни, че вътрешните им проби подсигуряват няколко години приложимост. Съмненията са подбудени от обстоятелството, че лабораторните условия са доста разнообразни от действителните. Хората постоянно могат да попаднат или основат обстановка, която не е била взета поради в лабораторията. Пример за това е и фиаското на Galaxy Fold.

 Сгъваемите смарт телефони идват, само че не тъкмо в този момент
Всичко това се отнася до наличните пластмасови сгъваеми екрани, а до основаването на стъклени такива има още време. Corning, основателите на издържливите екрани Gorilla Glass, които сега са част от доста модели смарт телефони, настояват, че имат прототипи на сгъваеми стъклени екрани. Към момента те минават лабораторни проби, тъй че фирмите ще би трябвало да изчакат малко, до момента в който имат опция да разчитат на тях в своите устройства.

Разбира се, както споменахме по-рано, никой не би могъл да предскаже, че ориста на Мате X ще бъде сложена на карта поради възбрана от страна на американското държавно управление против Huawei. Това беше напредвидимо събитие, което, за жал, ще окаже неизбежното си негативно въздействие върху налагането на технологията за сгъваеми екрани.

Какво се случва със сгъваемия Motorola RAZR?

Освен Galaxy Fold и Mate X, за които сега нищо не е ясно, единственият различен сгъваем смарт телефон, който може да чакаме да бъде пуснат в близко бъдеще на пазара, е Motorola RAZR, който също към този момент закъснява с появяването си. Смартфонът, за който се допуска, че ще има дизайн на мидена черупка, сходно на класическия RAZR, трябваше да се появи още през февруари, най-малко съгласно информация, оповестена предходната година в The Wall Street Journal.

 Сгъваемите смарт телефони идват, само че не тъкмо в този момент
© /Leaks

Вече е пределно ясно, че в случай че този период е бил публично разгласен, то сигурно не е спазен. Единственият коментар по тематиката пристигна по време на MWC 2019, когато вицепрезидентът на Motorola, Дан Дери, съобщи, че компанията няма " желание да изостава от всички останали на пазара ". Изглежда, че обстановката при съперниците ѝ накара компанията също да не бърза. Към днешна дата няма никаква информация по кое време Motorola ще разкрие нещо по тематиката със сгъваемия смарт телефон RAZR. Възможно е тестванията да продължат по-дълго от предстоящото, изключително в случай че компанията държи да избегне някои проблеми, които сполетяха съперниците ѝ.

Няколко думи за LG

За да е цялостен погледът ни върху сегмента на сгъваемите смарт телефони, няма по какъв начин да не обърнем внимание и на различен един състезател – LG. От известно време компанията създава лични сгъваеми екрани и трябваше да покаже собствен първообраз на сгъваем смарт телефон при започване на 2019 година, по време на CES. През февруари обаче компанията заяви, че не вижда удобен пазар за " безценен, сгъваем смарт телефон от първо потомство ".

Въз основа на това, което знаем в този момент, LG също може да са се сблъскали с проблеми, свързани с издръжливостта на екрана, по време на тестванията си и това да е довело до решението да се изчака с показване даже на първообраз. Въпреки всичко, неотдавна Lenovo разгласи проектите си да пусне на пазара преносим компютър с Windows и сгъваем екран, изработен от LG. Този артикул обаче няма да излезе до 2020 година.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР