След години рушене, съпътствано от сериозен риск за живота и

...
След години рушене, съпътствано от сериозен риск за живота и
Коментари Харесай

Превръщат къща в офис сграда

След години рушене, придружено от сериозен риск за живота и здравето на пешеходци, къщата против някогашния магазин " Евмолпия " в центъра на Пловдив ще бъде обезопасена и възобновена. Зданието на ул. " Капитан Райчо " от над две десетилетия е надвиснало злокобно над тротоара. За неговото възобновяване са водени десетки каузи. Бивши притежатели на съвсем разрушилата се къща са КТ " Подкрепа " Пловдив, прецизира trafficnews.bg. Синдикалистите направиха редица опити да оправят документите на постройката и да я трансфорат в административна офис постройка. През 2008 те продават парцела на частно сдружение, което се основава особено за задачите на капиталовото желание къщата да бъде ремонтирана. Учредители на компанията, която става нов притежател на разпадащият се парцел, е ръководителят на районния съюз на " Подкрепа " Атанас Кръстев, дружно с Венцислава Микова и Даниела Апостолова, част от управителния съвет на " Солидарност без граници ".

Според документите още тогава те са имали желание на надстроят и преустроят двуетажната къща, против която са издадени редица заповеди за обезопасяване. С това вървят и претенции за промяна на статута ѝ, защото до този миг зданието се води еднофамилна двуетажна жилищна къща със застроена повърхност от 120 кв.м. Оказва се обаче, че първо се минава процедура за толерантност на градежа, защото къщата няма строителни бумаги. Вероятно постройката е строена сред 40-те и 50-те години на предишния век, само че документи за нея няма. Според част от градоустройствените проекти постройката попада в територия, предопределена за създаване на под земята паркинг.

В последна сметка статутът за толерантност е публикуван през 2014, само че наред с това се издават констативни протоколи за премахването на терасата ѝ, защото постройката е избрана като застрашена от самосрутване заради изхабеност на структурата и ограждащите материали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР