След години рушене, съпътствано от сериозен риск за живота и

След години рушене, съпътствано от сериозен риск за живота и ...

Превръщат къща в офис сграда.


След години рушене, съпътствано от сериозен риск за живота и здравето на пешеходци, къщата срещу бившия магазин "Евмолпия" в центъра на Пловдив ще бъде обезопасена и възстановена. Зданието на ул. "Капитан Райчо" от над две десетилетия е надвиснало злокобно над тротоара. За неговото възстановяване са водени десетки дела. Бивши собственици на почти разрушилата се къща са КТ "Подкрепа" Пловдив, уточнява trafficnews.bg. Синдикалистите извършиха редица опити да оправят документите на постройката и да я превърнат в административна офис сграда. През 2008 те продават имота на частно дружество, което се създава специално за целите на инвестиционното намерение къщата да бъде ремонтирана. Учредители на фирмата, която става нов собственик на разпадащият се имот, е председателят на регионалния съюз на "Подкрепа" Атанас Кръстев, заедно с Венцислава Микова и Даниела Апостолова, част от управителния съвет на "Солидарност без граници".

Според документите още тогава те са имали намерение на надстроят и преустроят двуетажната къща, срещу която са издадени редица заповеди за обезопасяване. С това вървят и искания за смяна на статута ѝ, тъй като до този момент зданието се води еднофамилна двуетажна жилищна къща със застроена площ от 120 кв.м. Оказва се обаче, че първо се минава процедура за търпимост на строежа, тъй като къщата няма строителни книжа. Вероятно сградата е строена между 40-те и 50-те години на миналия век, но документи за нея няма. Според част от градоустройствените планове сградата попада в територия, предназначена за изграждане на подземен паркинг.

В крайна сметка статутът за търпимост е издаден през 2014, но наред с това се издават констативни протоколи за премахването на терасата ѝ, тъй като сградата е определена като застрашена от самосрутване поради износеност на конструкцията и ограждащите материали.

Източник: fakti.bg