След години на строги ограничения, свързани с коронавируса, туристите отново

...
След години на строги ограничения, свързани с коронавируса, туристите отново
Коментари Харесай

И в Гърция туристическият сектор изпитва остър недостиг на кадри

След години на строги ограничавания, свързани с ковид, туристите още веднъж се завръщат в Гърция. Хотелите, заведенията за хранене, питейните заведения и кафенетата обаче мъчно намират още веднъж личен състав. Гърция се радва на значителен растеж на резервациите през това лято и упованията са даже да бъдат прескочени рекордните индикатори през 2019 година, когато страната завоюва над 18 милиарда евро от туризма. Според гръцкия министър на туризма Василис Кикилиас даже и на фона на енергийна рецесия, инфлация и война, сезонът се обрисува мощен.

Туристическата промишленост съставлява към 1/5 от гръцката стопанска система и обезпечава работа за към четвърт от трудово заетите в страната. Тази година обаче в бранша изпитват компликации да намерят нужните чиновници - от нужните 250 000 чиновници единствено за хотелите, свободни са 50 000 позиции. И това в случай, че Гърция е с най-високата младежка безработица в Европейски Съюз (почти 37% през април) и едно от най-високите равнища на безработица като цяло - 12,7%.

Една от аргументите за изчезналите чиновници са годините на пандемията - доста чужденци, които работеха в туристическия бранш, напуснаха страната и повече не се завърнаха, изясняват локалните хотелиери. Много от чиновниците се насочиха към други браншове, които не бяха толкоз тежко наранени от пандемията.

Това обаче надалеч не е единственият проблем - за доста от хората изискванията за работа стават неизгодни, а ръководителите на хотелите не се преценяват с това. Служител в хотел в Пелопонес споделя, че напуща работното си място, което е заемал повече от 20 години, тъй като от хотела го карат да работи по 4 часа заран и 4 часа вечер, т.е. с огромна отмора по средата на деня, което значи ежедневно в допълнение пътешестване от над 40 километра. На фона на скъпия бензин това всекидневно пътешестване прави работата изцяло безсмислена.

Условията, които се оферират на младежите, започващи първата си работа в този бранш, също са мизерни и ги отхвърля бързо, изяснява още този чиновник, изискал да остане неизвестен. Мнозина напущат и поради ниското възнаграждение и отиват към по-добре платени туристически дестинации като Кипър и Испания.

И по този начин, поради изчезналата работна ръка, останалите на работа ще би трябвало да работят още повече часове или да останат без почивен ден, и рецесията ще се задълбочава, предизвестяват още наблюдаващи. Някои от чиновниците, наети през май, към края на юни към този момент са напуснали.

Проблемът със чиновниците в действителност е сериозен и министър председателят на страната Кириакос Мицотакис прикани работодателите да покачат заплатите и да подобрят изискванията на работа. Туризмът се нуждае от вложения и в човешкия капитал - би трябвало да бъде атрактивен освен за туристите, само че и за работещите, разяснява още той по време на събиране на Конфедерацията на туризма в Гърция (SETE).

Президентът на асоциацията Янис Рецос пък разяснява, че би трябвало да бъде правена разлика сред бизнеса, който заплаща налози, обезпечава работни места и стопански растеж и този, който търси лесни облаги. Реално хотелиерите оферират положителни условия за труд, възнаграждение и групови контракти. Проблемът е доста по-сериозен за притежателите на питейни заведения и заведения за хранене, допълват в бранша.

От централната власт дават обещание решения на проблемите. Едно от тях е постоянни инспекции на изискванията на труд и наказания за нарушителите. Атина издава стремително и разрешителни за работа на бежанците от Украйна, въпреки че и тази мярка няма да помогне доста - избягалите са най-вече дами с деца или възрастни хора. Но от идващия туристически сезон Гърция ще опита да притегли в туристическия бранш хората от бежанските лагери и от трети страни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР