След години на мащабен износ, запасите на Роман Пелех свършват:

...
След години на мащабен износ, запасите на Роман Пелех свършват:
Коментари Харесай

Източноевропейска държава губи най-ценния си ресурс - хората

След години на огромен експорт, запасите на Роман Пелех свършват: украинските служащи, които той изпраща на всички места из Източна Европа от 2002 година

Това е неприятна вест освен за Пелех, само че и за цялата стопанска система на Украйна. Растежът се забавя в продължение на 4 следващи тримесечия, като дефицитът на служащи поддържа високи заплатите, водейки със себе си по-високи лихвени проценти и задушавaщи заеми.

" Трудовата миграция е един от настоящите проблеми за Украйна през днешния ден. Това може да се трансформира в сериозен риск както за икономическия напредък, по този начин и за ценовата непоклатимост през идващите години ", споделя пред Bloomberg зам.-председателят на централната банка на страната Дмитро Сологуб.

 Над 1 милион служащи са напуснали страната от 2015 до 2017 година
Над 1 милион служащи са напуснали страната от 2015 до 2017 година

Украйна е помогнала да се постави завършек на дефицита на работна ръка от Прага до Варшава, откакто свободното придвижване в Европейския съюз и примамката на по-високите заплати подтикнаха жителите на тези страни всеобщо да се реалокират към по-богатата западна част на блока.

" Чуждестранните компании са в невъзможност. Първо търсеха единствено чиновници с богат опит и дипломи. Сега вземат всички и обезпечават 1 месец образование, в случай че е належащо ", споделя Пелек. Той таман отваря деветия си офис от 2013 година насам и може да отговори единствено на 1/5 от търсенето на личен състав в области като строителство, селско стопанство и медицински грижи.

Привлекателността на украинските служащи е ясна: тяхната заплата вкъщи е приблизително 7100 гривни (265 долара) на месец, спрямо 3500 злоти (1046 долара) в Полша.

 Полша има незабавна потребност от непознати служащи. Ще откри ли задоволително?
Полша има незабавна потребност от непознати служащи. Ще откри ли задоволително?

В страната работят милиони жители на Украйна и Беларус

Продължителният спор с бунтовниците, подкрепяни от Русия, обезценяването на валутата и непрекъснатата корупция са съществени учредения за овакантяване. В Полша има 1.5 милиона регистрирани украинци и може би още към половин милион без документи. Чешката република възнамерява да удвои годишните квоти за украински служащи.

37-годишният телекомуникационен инженер Андрий Козловски употребява полския си генезис, с цел да се реалокира в балтийския град Гдиня през 2014 година

" Случи се тъкмо, когато стартира войната и гривната се намали - постоянно съм желал да работя в чужбина. Далеч не съм от най-добре платените, само че тук лишава 1 година да направя това, което у дома бих постигнал за 4 ", споделя той.

 Печално за Украйна
Печално за Украйна

Състоянието на украинската стопанска система е пагубно: задължения за милиарди, корупция, бързорастящи цени, а над страната витае и заплахата от война

Според формалните данни демонстрират, че 7% от работната мощ е напуснала Украйна от 2015 година насам. Цифрата евентуално е доста по-голяма, защото украинците към този момент се радват на безвизово пътешестване в границите на Европейски Съюз. 12% от украинците са си намерили работа в чужбина или възнамеряват скоро да намерят, съгласно Международната организация по миграция.

Дългосрочната картина също е тревожна: популацията на страната ще спадне до 36.4 милиона души от 44.2 милиона души до 2050 година, съгласно прогноза на Организация на обединените нации.

Бизнеси като печатарската компания на Олександър Дранов в Западна Украйна са мощно наранени от рецесията. " Имаме доста свободни места и не е ясно по какъв начин ще ги запълним. Младите хора избират да отидат в Полша или в балтийските страни ", споделя Дранов.

 Колко тъкмо пари са нужни на Украйна
Колко тъкмо пари са нужни на Украйна

Нуждата от финансови средства в страната става все по-остра. Но какъв брой огромна в действителност е тя?

Полша, Словакия и Чешката република разрешават украинците да поемат краткотрайна претовареност, нормално за няколко месеца. Украинците получиха безвизово пътешестване за туризъм в Европейски Съюз през предходната година, което улесни прекосяването на някои законни служащи, само че и на други, искащи да работят нелегално. Транспортните връзки също се усъвършенстваха, в това число нова железопътна връзка сред Киев и Варшава.

Според Пелех желанието за трудова емиграция може да отслабне, защото заплатите на служащите, изпълняващи ръчен труд в Украйна се приближават до равнището на тези в Полша.

 Златният миг на стопанските системи от Източна Европа
Златният миг на стопанските системи от Източна Европа

Полша, Чехия и Румъния ли са новите мотори на растежа в Европейски Съюз?

Компанията му също по този начин счита, че множеството служащи в последна сметка се завръщат у дома. Засега бизнесът му се разраства, благодарение на нови поръчки от Дания и Израел.

" Работникът би трябвало да избере. Всичко зависи от него ", споделя той.

 2017-а: Най-добрата година за стопанските системи от Централна и Източна Европа след рецесията
2017-а: Най-добрата година за стопанските системи от Централна и Източна Европа след рецесията

Какъв напредък предвиждат от Европейската банка за възобновяване и развиване?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР