След години на драстичен спад, количествата калкан край българските брегове

...
След години на драстичен спад, количествата калкан край българските брегове
Коментари Харесай

Морските ресурси бавно се възстановяват

След години на фрапантен спад, количествата калкан край българските крайбрежия на Черно море към този момент не понижават, през последните години популацията му се стабилизира, сочат данните на Института по рибни запаси във Варна. Все още количествата са няколко пъти по-малко в съпоставяне със 70-те години на предишния век, само че стабилизацията дава вяра, че квотите за улов на типа, който е измежду най-важните за риболовците в нашата страна, ще се усилват.

Тази характерна дънна риба е измежду най-важните, само че и най- преексплоатираните в страните от Черноморския басейн типове. Институтът по рибни запаси следи и прави оценка запасите в българската част на крайбрежието през последните 3 години. Според учените занапред е нужно да се уточни интервалът на възбрана за улов на калкан и по-гъвкава политика за възобновяване и запазване на типа. Затова са внимателни във връзка с последните данни, показващи постоянна популация.
Елица Петрова, шеф на Института по рибни запаси:
“Най-вече това се дължи на понижената индустриална интензивност след 90-те години надлежно и взети ограничения на съответните страни във връзка с неговата непорочност. ”
Замърсяването и свръхуловът топят рибните ресурси в Световния океан. Тенденцията е позната от десетилетия и задоволително тревожна, тъй като заплашва цели стопански браншове. Поради това, че е затворено, Черно море напълно зависи от общите старания на всички крайбрежни страни.
Елица Петрова, шеф на Института по рибни запаси:
“В случая България и Румъния бих споделила, че се съобразяваме в най-голяма степен с условията, защото сме страни-членки на Европейския съюз. ”
Според подписаната преди две години в Букурещ декларация, всички черноморски страни се задължават дружно да вземат ограничения за ръководство на промишлените типове риба. Тепърва обаче ще се реализира синхронизация в дейностите и ще се постановат едни и същи ограничения, с цел да се опазят и възстановят морските запаси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР