След години безплодни обещания да се определи колко струва реално

...
След години безплодни обещания да се определи колко струва реално
Коментари Харесай

И съдът поиска МЗ да изчисли колко струва лечението

След години безплодни обещания да се дефинира какъв брой коства действително лекуването, в този момент и съдът подреди на здравното министерство да остойности медицинските действия. Това стана с анулация на значима разпоредба - за главния пакет, точно тъй като в нея няма планове коя активност какъв брой коства.

Петчленен състав на Върховния административен съд анулира дефинитивно наредбата за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, оповестиха от Центъра за отбрана правата в здравеопазването - единия от ищците. Другият е Националното съдружие на частните лечебни заведения.

Мотивът за анулацията на наредбата, както постоянно се случва, е фиктивен - неспазване на условията на Закона за нормативните актове при публикуването на наредбата за главния пакет. По закон претекстовете, надлежно отчетът към план за нормативен акт, съдържат финансовите и други средства, нужни за използването на новата уредба. Нормата е императивна и в случай че не се съблюдава, нормативният акт е незаконосъобразен. В претекстовете на наредбата написа, че финансовите средства за използването й са в границите на бюджета на НЗОК за съответната календарна година. Според ищците обаче МЗ би следвало да остойности всяка една от заложените за осъществяване медицински действия, нужните медикаменти и консумативи, които ще бъдат заплащани от бюджета на НЗОК, и планиран брой за годината.

Съдът се съгласява с желае, а решението за анулация на наредбата е влезнало в действие. Освен това при приемането на нова разпоредба министърът на опазването на здравето към този момент би трябвало да остойности всяка от дейностите, означават от центъра за отбрана на правата в опазването на здравето. 

От Министерство на здравеопазването от години изясняват, че у нас няма действително остойностяване на медицинските действия, и непрекъснато настояват, че работят над въпроса. Така не е ясно какъв брой в действителност харчи системата, кои действия са недофинансирани и кои - не. Сега от министерството се зарекоха да издадат бързо нова разпоредба и да се съобразят с рекомендациите на съда.

 

РЕГЛАМЕНТ
Според Закона за здравното обезпечаване здравната каса заплаща за главен пакет медицински и дентални действия - профилактика, извънболнична и болнична здравна помощ, долекуване, дълготрайно лекуване и здравна рехабилитация и така нататък Пакетът се приема с разпоредба на министъра на опазването на здравето, която разказва всяка здравна активност детайлно. На базата на избраните с наредбата действия здравната каса и съсловните организации договарят цени за всяка от тях, а по-късно всеки доктор, болница, медицински център или зъболекар подписват договорите си с касата за дейностите, които тя ще им заплаща. До безпорядък в този момент не би трябвало да се стигне, защото главният пакет е реалност и в рамковия контракт сред касата и съсловните организации на лекари и зъболекари, а той не е анулиран.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР