След година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана и

...
След година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана и
Коментари Харесай

След година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана и консервирана

След година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана и консервирана
След една година гробницата до с. Свещари ще бъде реставрирана, консервирана, дефинитивно ще бъдат експонирани всички нейни най-характерни детайли, ще се снабди с ново художествено осветяване, както и с нова експозиция, която споделя за откриването й през 1982 година От 1985 година тя е включена в листата на Световното завещание на ЮНЕСКО. Това разгласи проф. Диана Гергова, която от дълги години се занимава с изследването й, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Тя е неповторима със своя проект, със съчетанието на три типа декорация – архитектурна, скулптурна и живописна. Уникална е с архитектурните елементи, които ни описват за характерните гетски тракийски обреди на обезсмъртяването. Отличава се с изключителна хубост и изключителна информация за ролята на духовността на гетите, както във образуването на европейската нематериалност от първото хилядолетие преди Христа, по този начин и въздействие върху по-късната християнска идеология “, съобщи за БГНЕС проф. Гергова.

Тя акцентира, че планът на фондация Credo bonum се осъществя с финансовата поддръжка на посланическия фонд за запазване на културата и посолството на Съединени американски щати.

„ 184 000 $ коства реализирането на този план. През идната година екипът на проф. Гергова ще реставрира някои от неповторимите детайли на гробницата. Всяка година тя е посещавана над 50 000 души “, сподели посланикът на Съединени американски щати в България Ерик Рубин. Той изясни, че от 2002 година това е 8-ми план, изпълняван от американското посолство.

„ Предишните ни планове включват библиотеки, църкви, мозайки и антични гробници из цяла България. Най-скорошният ни план е черква Свети Йоан Алитургетос в Несебър, която ще бъде отворена на 9 ноември. Към днешна дата Съединени американски щати са дарили над 1 800 000 лева за опазване на богатото културно завещание на България “, добави още той и сподели, че ще продължат да поддържат опазването на културно-историческото ни завещание.

„ 36 години след откриването на гробницата тя продължава да изумява със своята магнетична мощ. Тя е измежду най-ярките знаци на мощно развитата тракийска цивилизация, която постоянно е недооценявана от локалните и международни учени. От основаването на фондацията ни от 2006 година до момента екипът ни и аз непрекъснато работим за популяризирането и запазването на културното завещание по нашите земи. С плановете Софийска света гора, SOS старините на България, десетките изложения, имаме вяра че способстваме възвръщането на интереса, любознанието и познанието на хората “, съобщи създателят на фондация Credo Bonum Цветелина Бориславова.

На събитието участва и зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която изрази удовлетворение от реализирането на плана. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР